Mercedes-Benz ukida manuelne menjače i SUS motore

26. Oct 2020

Mercedes-Benz

Kompanija Mercedes-Benz fokusirana je na elektrifikaciju i to pokazuju brojni primeri. Međutim, sada postoji plan za ukidanje manuelnih menjača i brojnih motora s unutrašnjim sagorevanjem.

 

U planovima Mercedes-Benza su električni AMG i Maybach modeli pa čak i električna G-Klasa. Sedani EQE i EQS imaće SUV varijante kako bi sledili modele EQA i EQB. Ogromne investicije u “zelene” modele zahtevaju više nego pozamašan budžet, tako da će Mercedes-Benz morati da pravi “rezove” koji imaju najviše smisla.

 

Velike promene nisu iznenađenje, a među njima je ukidanje manuelnog menjača. To se neće dogoditi preko noći, ali Mercedes-Benz to definitivno namerava da učini. To će uticati uglavnom na Evropu, jer u SAD manuelni menjači u modelima ovog nemačkog proizvođača nisu dostupni još od 2015. godine i modela SLK 250.

 

Mercedes-Benz ukinuće i mnoge konvencionalne motore do kraja ove deceniije, njih oko 70 odsto. Pretpostavlja se da su dizel motori najugroženiji zbog sve strožijih zakona o emisiji gasova u Evropi.

 

Mercedes-Benz smanjiće i broj platformi, što znači da će sve više modela da deli istu platformu. Cilj je naravno da se smanje troškovi razvoja, a i sama proizvodnja postane ekonomičnija.

 

Aktuelna ponuda Mercedes-Benza bogatija je nego ikada pre i za sada nisu najavljena smanjenja broja modela. Međutim, nedavno su u istoriju otišli S-Klasa Coupe i S-Klasa kabriolet.


Ime i prezime
Komentar