Automobili koji su 2017. godine otišli u istoriju

20. Jan 2018

Dodge Viper
Spisak automobila čija proizvodnja je obustavljena u 2017. godini je poduži. Neki od njih "penzionisani" zbog starosti, dok je sudbinu drugih odredilo malo interesovanje kupaca.

Nestanak modela na prvi ili drugi način u većini slučajeva je predviđen i predvidljiv. Automobilska industrija ne stoji u mestu, već se stalno razvija, odlučujući o sudbini starijih modela. Međutim, među onima koji su otišli u istoriju 2017. godine ima mnogo iznenađenja. Posmatrano po abecednom redu prvi je Audi 3 (troja vrata). Audi je verziju A3 sa troja vrata uveo na tržište sredinom devedesetih godina prošlog veka. Dugo vremena ovaj automobil bio je veoma uspešan, ali su se poslednjih godina kupci sve više okretali ka praktičnijim automobilima. Ovo je navelo Audi da zaustavi proizvodnju ove verzije A3 i da usredsredi svoje napore na izradu verzije sa petoro vrata.

Razlog za "nestanak" poznatog BMW-a serije 6 je zamena novim modelom. Bavarci se spremaju da pokrenu BMW 8, koji će da zameni "šesticu". Istovremeno, kompanija je pre nekoliko meseci počela da proizvodi moderan i praktičan BMW 6 GT.

Citroen C3 Picasso, ovaj praktičan i kompaktan MPV (skraćenica MPV označava višenamenska vozila od eng. multi-purpose vehicle) definitivno je žrtva sve većeg priliva crossovera koji preuzimaju u potpunosti ulogu monovolumena i nude nešto više. Ovo je prisililo francuskog giganta da zameni C3 Picasso, koji se pojavio 2009. godine, popularnim modelom C3 Aircross. Drugi model ovog francuskog brenda bio je prisiljen da izađe iz proizvodnje zbog želje proizvođača da ponudi tržištu nešto novo. Citroen C4 hečbek, koji je debitovao u Evropi 2005. godine, imao je sve atribute trendovskog talasa tako da je takav potez bio neizbežan.

Odlazak zanimljivog modela Dodge Viper opremljenog V10 motorom izazvao je žalost kod mnogih fanove. Razlog za njegovu "penziju" je starost. Pojavio se još 1992. godine, a nakon 25 godina staža napustio je scenu nakon što se ispostavilo da ne može da ne može da se prilagodi najmodernijim zahtevima za bezbednost.

Drugi model segmenta MPV koji je napustio tržište u prošloj godini je model Ford B-Max, kao žrtva ekspanzije SUV modela (SUV je skraćenica od za Sport utility vehicle, vozila koja svojim izgledom nalikuju terencima, ali se od njih razlikuju prema nameni i voznim karakteristikama). U paleti modela našao se kompaktni crossover Ecosport i to je dovelo do pada interesovanja za B-Max.

Kompaktna Honda Civic Tourer nije u ponudi na svim tržištima, ali i tamo gde prodavala, rezultati su bili prilično slabi. Na kraju, japanska kompanija je odlučila da ukine ovaj model.

Kao neuspeh pokazao se i Mercedes-Benz B klase na električni pogon. Pre svega zato što je to MPV (gore navedeni razlozi), a drugo, njegov izgled je zastareo. Sličnu priču je doživeo i Mercedes-Benz CLS Shooting Brake, što je najveće iznenađenje na ovoj listi. Pojavio se pre pet godina i odigrao je pionirsku ulogu u ovoj klasi. Činjenica je da je izgledao mnogo impresivnije od C i E klase, ali to nije uticalo na njegovu praktičnost. Takođe, bio je prilično skup.

Škoda Yeti je među najpopularnijim modelima na ovoj listi. Treba napomenuti da se i dalje prodaje na mnogim tržištima, a i proizvodi se u nekim zemljama. Njegovo mesto u gami preuzeo je kompaktni crossover Karoq, u čiji tržišni uspeh Česi polažu mnogo nade.

Peta generacija Toyote Auris koja je opremljena dizel motrom u 2017. godini napustila je veliki broj tržišta širom sveta. Razlog je niska tražnja, koja je pored ostalog posledica povećanja poreza za takve automobile u nekim zemljama.

Kompaktni Volkswagen Scirocco je konačno napustio proizvodne linije samo dva meseca pre kraja godine zbog malog interesovanja kupaca. Zanimljivo je da Volkswagen kao zamenu nudi crossover T-Roc. Scirocco je još jedan model "žrtva" SUV ekspanzije.


Ime i prezime
Komentar