Mobilni telefon utiče na reakciju vozača

22. Oct 2020

Mobilni telefon u automobilu

Ruski stručnjaci za bezbednost na putevima otkrili su koliko se brzina reakcije vozača usporava kada koristi mobilni telefon tokom vožnje.

 

Izveštaj, objavljen na zvaničnoj veb stranici Državnog inspektorata za saobraćaj, pruža podatke o istraživanju brzine reakcije vozača kada koristi mobilni telefon tokom vožnje. Analizu su sproveli ruski stručnjaci za bezbednost na putevima.

 

Stručnjaci su otkrili kako mobilni telefon utiče na reakciju vozača. Tako jednostavan pogled na ekran mobilnog telefona usporava vozačevu brzinu reakcije za tri sekunde. Za to vreme automobil pređe u proseku 49,5 metara. U takvoj situaciji samo 20 odsto vozača uspeva da izbegne nesreću.

 

Pored toga, stručnjaci su otkrili da vožnja uz mobilni telefon postaje znatno nestabilnija. Konkretno, osoba za volanom priznaje mnoga odstupanja u brzini kretanja, i gore i dole. Neretko je slučaj da vozač pređe automobilom u suprotnu saobraćajnu traku i dugo ostaje u njoj.

 

Prema podacima policijskih službenika, većina saobraćajnih nezgoda na suprotnoj saobraćajnoj traci nije povezana sa namernom vožnjom u njoj. Često ovo nije preticanje automobila ispred, već jednostavno banalna distrakcija vozača.

 

Istovremeno, stručnjaci primećuju da ako vozač samo sekundu ne pogleda put, za to vreme automobil pređe 14 metara brzinom od 50 km/h. Ako je brzina 100 km/, tada se rastojanje povećava na 28 metara. S tim u vezi, čak i dodavanje papirne maramice ili igračaka iza vozačevih leđa može da izazove nesreću.


Ime i prezime
Komentar