Vožnja na dizel jeftinija od vožnje na struju

26. Oct 2020

Električni automobil

ADAC svojim istraživanjem ruši mit o električnim automobilima, tvrdeći da je vožnja na dizel gorivo jeftinija od vožnje na struju.

 

Jedan od jačih argumenata zagovornika električnih automobila su niži operativni troškovi u odnosu na benzinske ili dizel automobile. Međutim, nije baš sve tako jednostavno.

 

Argument da su servisi jeftiniji svakako stoji, a činilo se da je nesporna i ušteda na osnovu pogonskog goriva - struja naspram naftnih derivata.

 

Međutim, poznati nemački auto-klub ADAC dokazao je suprotno. Naime, posedovati električni automobil u toj zemlji i nije tako jeftino, barem iz perspektive punjenja i plaćanja odgovarajuće cene električne energije.

 

U ADAC-u kažu da je u junu prosečna cijena goriva bila 1,086 evra, pa je na osnovu prosečne potrošnje Golfa TDI od 150 KS (4,8 litara) cena goriva na pređenih 100 km bila oko 5,21 evro. Sa druge strane, ekvivalentni model na struju, e-Golf od 136 KS, u proseku u realnim uslovima troši 17,3 kWh na 100 km, a cena potrošene energije – ukoliko se automobil puni na kućnoj utičnici u Nemačkoj – je 5,36 evra.

 

Dakle, ideja da će svakodnevnim troškovima električni automobil opravdati višu cenu, ne stoji.

 

Situacija je još nepovoljnija ako se automobil na struju puni van domaćinstva, na primer na mreži punjača Ionity na auto-putu. Cena vožnje od 100 kilometara za električni Golf u tom slučaju raste na čak 13,32 evra što je više nego dvostruko skuplje nego gorivo za 100 km Golfa TDI.


Ime i prezime
Komentar