Električnim automobilima domet veći, a cene niže

09. Oct 2020

Električni automobil

Cene električnih automobila padaju, dok je njihov prosečan domet sve veći, što ih čini privlačnijim za potencijalne kupce, navodi se u izveštaju američke konsultantske firme Lux Research.

 

Električni automobili na baterije ostvaruju stalan napredak u pogledu razdaljine koju mogu da pređu jednim punjenjem baterija, a prosečan domet im je trenutno oko 370 kilometara, kaže analitičar Chris Robinson iz firme Lux, glavni autor izveštaja. Istovremeno, prosečna preporučena maloprodajna cena za električne automobile pala je sa 42.189 američkih dolara u 2016. godini na 33.901 američkih dolara u 2019. godini.

 

Automobilska industrija je pod pritiskom, kako od vlada tako i od kupaca, da smanji emisije štetnih gasova, a jedno od mogućih rešenja su automobila na električni pogon, primećuje Lux.

 

Udeo električnih automobila u ukupnoj prodaji bi mogao da premaši 50 odsto do 2040. godine.

 

Lux predviđa da bi udeo električnih automobila u ukupnoj prodaji mogao da pređe 50 odsto između 2035. i 2040. godine, a da će pandemija Covid-19 dovesti samo do kratkoročnih posledica po taj trend.

 

Električni automobili su i dalje skuplji i manje pogodni za korišćenje od onih koji nemaju električni pogon, ali će se ovaj jaz smanjivati razvojem tehnologije, smatra Robinson. Kako proizvođači automobila budu dalje skraćivali vreme potrebno za punjenje i smanjivali veličinu baterija, očekuje se da će se sve više kupaca opredeljivati za električne automobile.

 

Danas skoro svi proizvođači automobila nude neku vrstu automobila na baterije, a njihov fokus sada je prešao na to kako da ih učine profitabilnim, navodi Lux. Autori izveštaja smatraju da bi proizvođači trebalo da se usredsrede na lanac snabdevanja baterijama s obzirom da je nedostatak baterija već naterao neke od njih da smanje proizvodne planove.

 

Ovo će u narednim godinama da bude sve veći i veći problem, jer će na tržištu da bude sve više električnih automobila, pa bi proizvođači automobila trebalo da traže način da obezbede sirovine za buduću proizvodnju, poput kobalta i litijuma, smatra Lux.

Balkan Green Energy News


Ime i prezime
Komentar