BMW Hydrogen Next

13. Sep 2019

BMW Hydrogen Next

Rezultat šestogodišnje saradnje BMW-a i Toyote iznedrio je verziju modela X5 koju pokreću  gorivne ćelije. Salon automobila u Frankfurtu bio je prilika da predstavi prototip Hydrogen Next.

 

Premda je aktivan u oblasti razvoja električnih automobila, BMW je takođe angažovan i u istraživanjima automobila na vodonik. 

 

Predstavljeni model automobila na vodonik rezultat je dugogodišnjeg rada s Toyotom koji je počeo još 2013. godine. Automobil na vodonik marke BMW neće se pojaviti u prodaji do 2025. godine. Razlog su, kako su naveli predstavnici bavarskog proizvođača, previsoki troškovi i slabo razvijena infrastruktura koja bi omogućila masovni prodor automobila na tržište. Premda stanice za vodonik već postoje u većim gradovima, to još nije dovoljno za masovnu prodaju ovih automobila.

 

O prototipu Hydrogen Next predstavljenom u Frankfurtu nisu objavljeni detalji, kao što su na primer energetske mogućnosti i autonomija. Zatamnjena stakla skrivaju izgled unutrašnjosti. Sve je još uvek prekriveno velom tajne. 

 

BMW namerava da nastavi razvoj svog modela i da prvu manju seriju zasnovanu na modelu X5 lansira 2022. godine. Bavarski proizvođač planira širu prodaju od 2025. godine, pod uslovom da se razvije infrastruktura potrebna za punjenje takvih automobila.


Ime i prezime
Komentar