BMW i Great Wall proizvodiće električni Mini

11. Dec 2019

Električni Mini

BMW i Great Wall odlučili su da udruže snage pod okriljem zajedničkog preduzeća, koje će se zvati Spotlight Automotive. Glavni cilj saradnje biće izgradnja nove fabrike za montažu iz koje će ubuduće stizati električni MIni.

 

Fabrika će se nalaziti u Kini, blizu grada Zhangjiaganga. Planirano je da ima kapacitet od 160.000 automobila godišnje, a proizvodiće se isključivo električni modeli Mini i Great Wall.

 

Partneri su naveli da će kao deo saradnje takođe razvijati buduće modele. Proizvodnim pogonom Mini upravljaće i dalje Nemci. U Velikoj Britaniji proizvodiće se električni modeli Mini za globalno tržište.

 

Ulaganje u novi proizvodni pogon procenjuje se na 650 miliona evra. Biće ukupno 3.000 zaposlenih. Njegova izgradnja trebalo bi da počne sledeće godine, a proizvodnja bi trebalo da krene 2022. godine. 

 

Ovo nije jedino zajedničko ulaganje između Nemaca i Kineza. BMW ima sličnu saradnju sa kompanijom Brilliance u proizvodnji električnog BMW X3, čija bi proizvodnja trebalo da počne sledeće godine.


Ime i prezime
Komentar