Bregzit stopirao novu generaciju Minija

03. Feb 2020

Mini Cooper SE
Zbog neizvesne perspektive ekonomskih odnosa između Evropske unije i Velike Britanije, BMW je odložio planove za sledeću generaciju Minija, jer je problematično da se u trenutnoj situaciji donesu dugoročne investicione odluke.

Od kupovine brenda 1994. godine, BMW Grupa razvila je tri generacije Minija, od kojih je svaka ostala u prodaji oko šest godina. Trenutna generacija na tržištu je od 2014. godine, a nastala je na BMW-ovoj UKL1 tehnološkoj platformi, koja je zahvaljujući Bregzitu produžila svoj projektovani vek od šest godina. Inače, prodaja modela Mini opala je za 4,1 odsto prošle godine.
 
U martu prošle godine, BMW je objavio da planira da uštedi 12 milijardi evra smanjenjem ponude pogonskih agregata i smanjenjem troškova razvoja automobila za 50 odsto do kraja 2022. godine. Nove platforme predstavljaju oko milijardu evra troškova za istraživanje i razvoj i koriste se već oko šest godina, zbog čega su prebacili više komponenti na automobile nove generacije.

Proizvodnja Minija trenutno se odvija u britanskom Oksfordu i holandskom Borneu, a novoj generaciji automobila potrebna su ulaganja u obe fabrike. BMW ne planira velike investicije dok ne bude video kako će se razvijati pregovori o trgovinskom sporazumu između Velike Britanije i EU. Istovremeno, Velika Britanija pregovara i sa SAD, koje opet prete da će da nametnu carine automobilima britanske proizvodnje. U slučaju tarifa viših od pet odsto, BMW bi preselio veći deo proizvodnje u Holandiju. U 2018. godini tamo je proizvedeno 211.660 automobila, što je 39 odsto više u odnosu na 2017. Godinu. BMW je partner VDL-ovog dobavljača Nedcar u proizvodnji BMW-a X1 i tri modela Mini. U BMW-ovoj fabrici u Oksfordu u 2018. godini proizvedeno je ukupno 234.501 Mini.


Ime i prezime
Komentar