BMW obustavlja proizvodnju i8

12. Mar 2020

BMW i8
BMW je objavio da će u aprilu ove godine, posle šest godina, da obustavi proizvodnju svog prvog hibridnog sportskog modela visokih performansi - i8.

BMW i8 pojavio se u septembru 2009. godine na Međunarodnom salonu automobila u Frankfurtu kao futuristički koncept Vision EfficientDinamics. Nemci su osmislili koncept koji bi mogli da razviju do serijskog modela i da ga kao takvog ponude kupcima. To se dogodilo dve godine kasnije. I dok njegova serijska verzija nije toliko iznenadila javnost, iznenadila je činjenica da BMW nije preterao u pretvaranju izrazito futurističkog koncepta u i8 seriju. Serijski BMW i8 u finalnom izdanju prikazan je 2013. godine ponovo u Frankfurtu. Nekoliko meseci kasnije, 2014. godine, počela je serijska proizvodnja u Lajpcigu u Nemačkoj, a istovremeno i prodaja. Tri godine kasnije, 2017. godine Bavarci su odlučili da i8 tehnički unaprede i da ponudu dopune verzijama kabriolet i roadster.

BMW i8 do decembra 2019. godine dostigao je broj od 20.000 prodatih primeraka. Time je postao najprodavaniji sportski model visokih performansi bavarskog proizvođača.

Automobil nije samo futurističkog izgleda, već je bio i veoma tehnički napredan za 2014. godinu. Njegova karoserija napravljena je uglavnom od lakih materijala kao što su karbonska vlakna i aluminijum. Za to vreme njegov hibridni pogon bio je jedan od naprednijih. Iako je njegova baterija imala dovoljno snage za samo 30 kilometara vožnje električnom energijom, suština sklopa bila je sistemska snaga, koja je premašila 350 KS.
 
BMW je trenutno u završnoj fazi izrade 200 primeraka limitiranog izdanja Ultimate Sophisto. Najava da će u aprilu da se obustavi proizvodnja znači da će i8 u istoriju da ode limitiranim izdanjem.

Do sada BMW nije nagovestio da bi i8 mogao ima direktnog naslednika, ali to ne znači da će gašenjem proizvodnje serije i8 to da bude i kraj i elektrifikovanih sportskih modela iz Minhena.


Ime i prezime
Komentar