Citroen Ami novo poglavlje urbane mobilnosti

09. Mar 2020

Citroen AmiCitroen Ami

Pod sloganom „Ami - 100% Electric“, Citroen je napravio gradski mikro automobil koji je osmišljen da omogući korišćenje usluga električne mobilnosti za širi krug korisnika. Samo godinu dana nakon predstavljanja koncepta Ami One na Salonu automobila u Ženevi, Citroen je otkrio prve detalje proizvodnog modela koji se zasniva na njemu.

Novi dvosed Ami dugačak je 2,41 m i širok 1,39 m, znatno je manji od Smarta EK fortvo, koji je i dalje sinonim za mali gradski automobil. Automobil težine 485 kg (zajedno sa baterijama) pogoni električni motor snage 6 kW (8 KS) koji u kombinaciji sa baterijom od 5,5 kWh omogućuje radijus do 70 km jednim punjenjem, uz maksimalno ograničenje brzine od 45 km/h. Da se prazna baterija napuni potrebno je od tri sata kada je automobil preko isporučenog kabla povezan na kućnu utičnicu od 220 V, a za ostale mogućnosti punjenja treba da se koristi odgovarajući kabl.

Spoljašnjost ovog ultrakompaktnog četvorotočkaša, kako ga je nazvao Citroen, karakterišu asimetrična vrata koja se otvaraju u oba pravca, simetrični dizajn prednjeg i zadnjeg dela. Može da se bira između šest različitih paketa dodataka u različitim kombinacijama boja. Unutrašnjost kabine sa dva sedišta, osim što pruža zaštitu od vremenskih prilika, korisnicima takođe pruža dovoljno komfora, uprkos skromnim spoljnim dimenzijama automobila.

 

Citroen AmiCitroen Ami

Prema evropskom zakonu, ljudi stariji od 16 (14 godina u Francuskoj) moći će da ga voze bez vozačke dozvole, a očekuje se da će interesovanje za njega da poveća i pristupačna ponuda za dugoročno iznajmljivanje.

U Francuskoj osnovna cena automobila biće 6.000 evra, za zakup u trajanju od 48 meseci, treba da se plati 2.644 evra i mesečni iznos počev od 19,99 evra. Od proleća pa nadalje, usluga deljenja automobila Free2Move biće dostupna i na području Pariza, po ceni od 0,26 evra/minut uz mesečnu naknadu od 9,9 evra.

Očekuje se da će prve porudžbine u Francuskoj početi da pristižu 30. marta, a prodaja u Španiji, Italiji, Belgiji, Portugaliji i Nemačkoj počeće nekoliko meseci kasnije, dok će prvi Ami do kupaca da stigne u junu 2020. godine.


Ime i prezime
Komentar