EKOauto 2019. proglašen na 54. Salonu automobila

27. Mar 2019

EKOauto 2019. godine u SrbijiRobert Lukić i Goran Trivan


Međunarodni salon automobila kao najugledniji i najstariji regionalni događaj u sektoru automobilske industrije pored premijera i novih modela koji donose inovativne performanse, dizajnerska i tehničko-tehnološka rešenja promoviše i nove svetske trendove poput ekologije. Tako je i ove godine 54. Međunarodnom salonu automobila u svečanoj sali Beogradskog sajma uručena nagrada automobilu sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu - EKOauto 2019. godine u Srbiji, kao i posebno priznanje onima koji su svojim aktivnostima doprineli očuvanju i zaštiti životne sredine.

Osmu godinu zaredom, Privredna komora Srbije, Agencija za zaštitu životne sredine, Agencija za bezbednost saobraćaja, Centar za motorna vozila AMSS, Centar za promociju održivog razvoja i kompanija Metro Market organizovali su izbor za automobil sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu – EKOauto godine u Srbiji.

U konkurenciji se našlo dvanaest novih modela automobila iz aktuelne produkcije: BMW 3 Series, Citroen C4 Cactus, Ford Focus, Honda CR-V, Kia Ceed, Mercedes-Benz A-Class, Opel Combo, Peugeot 508, SEAT Arona, Suzuki Jimny, Toyota Corolla i Volvo 560. Dodatni uslov za sve modele bio je da su već u prodaji ili da će se naći na tržištu Srbije do 31. marta 2019, do kada traje i ovogodišnji Salon automobila.

Ključni kriterijumi, u pogledu životne sredine, zajedno sa težinskim koeficijentima, po značaju su bili: potrošnja goriva (30%), emisija štetnih materija (30%), mogućnost reciklaže (20%), buka (10%), zapremina motora (5%) i snaga motora (5%).

Stručni žiri je ocenio da kriterijume najbolje ispunjava, pa je tako postala i EKOauto 2019. godine u Srbiji – Toyota Corolla 1.8 Hybrid. Žiri je podsetio da ova, potpuno nova Corolla zrači dinamičnijim izgledom, donoseći i potpuno novi hibridni pogon sa funkcijom samopunjenja tako da nova generacija najprodavanijeg Toyotinog modela u čitavoj automobilskoj industriji označava i početak strategije dvostrukih hibrida ovog japanskog proizvođača. Toyotin hibridni sistem je tih, intuitivan, brzo reaguje i ima samodovoljnu EV tehnologiju koja ne zahteva priključivanje na punjač. Troškovi održavanja su niski, nudi velike uštede u gorivu, kao i nisku emisiju CO2 i može da podnese do 50 odsto ukupnih svakodnevnih relacija. Performanse Corolle Sedan Hybrid opremljene 1,8 litarskim agregatom su: ubrzanje od 0 do 100 km/h za 11 sekundi, a maksimalna brzina projektovana je na 180 km/h. Potrošnja goriva kod „sedan“ verzije iznosi minimum 3,4 l / 100 km, a njegova emisija CO2 se samo 77 g/km.

 

Robert Lukić i Goran TrivanMiodrag Glušćević i Dušan Stokić


Robertu Lukiću, direktoru Toyota Srbija stautetu simbol priznanja za najbolji automobil u odnosu na životnu sredinu uručio je Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine u Vladi Republike Srbije.

Obraćajući se prisutnima naglasio je da je povlačenje automobila koji zagađuju životnu sredinu, ali i sprečavanje uvoza starijih modela automobila (E3) sve manje ekonomsko a sve više ozbiljno zdravstveno pitanje. Podržao je veće državne subvencije i stimulacije za kupovinu električnih i hibridnih automobila, koje trenutno ne idu u prilog ekološkoj bezbednosti.

Posebno priznanje dodeljeno je i Stalnoj konferenciji gradova i opština (SKGO) za organizovanje akcije "Dan bez automobila u gradovima i opštinama" u okviru Evropske nedelje mobilnosti, kojom se podstiču alternativni vidovi saobraćaja u odnosu na motorizovane, čime se smanjuje korišćenje putničkih automobila i poboljšavaju uslovi za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pešaka.

U ime Stalne konferencije gradova i opština, nagradu je od Dušana Stokića, rukovodioca Službe za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost Privredne komore Srbije primio Miodrag Gluščević, šef Odeljenja za komunalna pitanja, urbanizam i životnu sredinu SKGO.


Ime i prezime
Komentar