Kalifornija za 15 godina neće prodavati klasične automobile

26. Oct 2020

Los Anđeles

Kalifornija će do 2035. godine postupno da zabrani prodaju svih benzinskih, dizel i hibridnih automobila, kako bi se uhvatila u koštac s klimatskim promenama, najavio je Gavin Newsom, guverner. On je potpisao izvršnu uredbu koju je nazvao „hrabrim iskorakom“ savezne američke države koja trpi teške posledice od katastrofalnih požara.

 

Guverner već nedeljama tvrdi da su klimatske promene glavni uzrok požara koji pustoše Kaliforniju. „Ovo je najefikasniji korak koji naša država može da preduzme u borbi protiv klimatskih promena“, rekao je Newsom na konferenciji za novinare. „Previše smo decenija dopuštali automobilima da zagađuju vazduh koji udišu naša deca i porodice. Građani zaslužuju da imaju automobile zbog kojih njihova deca neće razviti astmu.“

 

Za 15 godina nijedan novi automobil ponuđen na prodaju u Kaliforniji neće ispuštati štetne gasove, dodao je. Izvršna uredba neće zabraniti stanovnicima Kalifornije da poseduju automobil s motorom s unutrašnjim sagorevanjem, a neće ni zabraniti preprodaju takvih polovnih automobila.

 

Problem bi mogao da bude kabinet američkog predsednika Donalda Trumpa, koji bi mogao pravno da ospori Newsomovu uredbu. Trumpov kabinet tvrdi da su strogi kalifornijski standardi emisija štetnih gasova loši za proizvođače automobila.


Ime i prezime
Komentar