Uručune eko nagrade u Srbiji

29. Sep 2020

Eko nagrade za 2020. godinu

Danas su u Agenciji za zaštitu životne sredine u Beogradu, uručena ekološka priznanja za ovu godinu. 

 

Nagrada za Eko Auto 2020. godine i posebna priznanja trebalo je, po tradiciji, da budu uručeni tokom pprolećnog sajma automobila BG CarShow 07 u Beogradu, kada su ovogodišnji laureati i proglašeni, međutim kako ova manifestacija zbog pandemije izazvane virusom korona nije održana, kada su se stekli uslovi žiri je odlučio da se svečano uručenje obavi danas u Agenciji za zaštitu životne sredine u Beogradu.

 

U nastojanju da se doprinese razvoju i unapređenju zaštite životne sredine i očuvanju prirodnih resursa, kroz promociju „ekološki prihvatljivih“ prevoznih sredstava na tržištu Republike Srbije, kompanija Metro Market, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Agencijom za zaštitu životne sredine i Centrom za motorna vozila AMSS, devetu godinu za redom sproveli su akciju izbora automobila sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu – „EKO Auto godine u Srbiji“ i dodelili posebna priznanja iz ove oblasti.

 

U konkurenciji za „EKO Auto 2020. godine u Srbiji“ bilo je ukupno dvanaest modela iz aktuelne svetske automobilske produkcije: BMW serije 1, Kia X-Ceed, Mazda CX-30, Mercedes-Benz CLA, Nissan Juke, Opel Corsa, Peugeot 208, Renault Clio, Subaru Forester, Škoda Scala, Toyota Corolla Hatchback i Volkswagen Golf.

 

Članovi stručnog žirija detaljno su analizirali sve pristigle prijave, vrednovali ih i doneli odluku o da je EKO Auto 2020. godine u Srbiji: Toyota Corolla Hatchback 1.8 Hybrid.

 

Filip Radović i Robert LukićMilan Božić i Veljko StojanovićZlatko Mitić, Miodrag Nikolić i Filip Radović

 

Nagradu je Robertu Lukiću, direktoru Toyote Srbija uručio Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

 

Do sada, titulu EKO Auto godine u Srbiji, poneli su: : Honda Civic 5D I-DTEC (2012), Peugeot 208 1.4 e-HDI (2013), Dacia Logan MCV 1.5 dCi (2014), Mazda 2 1.5d (2015) i Mercedes-Benz GLC 350e 4Matic (2016), Citroen C3 1.6 Hdi (2017), Opel Crossland X B1.6DT Ecoflex (2018) i Toyota Corolla Sedan 1.8 Hybrid (2019).

 

U skladu sa proklamovanim ciljem izbora automobila sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu da se promoviše etičko ponašanje i podizanje svesti o potrebi za očuvanjem prirodnih resursa, zaštita životne sredine i korporativna odgovornost žiri dodeljena su i posebna priznanja. 

 

Fabrici elektro materijala i alata Nikolić - Feman d.o.o. iz Jagodine, posebno priznanje pripalo je za osvajanje proizvodnje univerzalnog punjača za elektrovozila i električne automobile. Ovaj domaći punjač objedinjuje sva tri postojeća standarda koja postoje za punjenje i četiri puta je jeftiniji od stranih. Svaki od tri priključka ima snagu do 60 kW i može jedno vozilo da dopuni za sat vremena, a do 80 odsto i za pola sata.

 

Miodragu Nikoliću, generalnom direktoru fabrike Feman, posebno priznanje za doprinos zaštiti životne sredine uručio je Zlatko Mitić, direktor kompanije Metro Market.

 

Od ove godine dodeljuje se i priznanje EKO Autoservis godine, jednom od servisa iz ovlašćene mreže koji je u svom radu postavio prijateljski odnos prema životnoj sredini. Na osnovu prethodno identifikovanih kriterijuma razvijen je Sistem ocenjivanja i proračuna u kojem je glavni težinski koeficijent posedovanje sertifikata Standard 14001. Prema dobijenim rezultatima na prvom mestu našao se Toyota centar Beograd ovlašćeni prodajno-servisni centar u mreži Toyota Srbija i time mu je pripalo priznanje EKO Autoservis 2020. godine u Srbiji.

 

Posebno priznanje za doprinos zaštiti životne sredine Veljku Stojanoviću, direktoru Toyota Centra Beograd, uručio je Milan Božić, direktor Centra za motorna vozila AMSS.

 

Više

Robert Lukić, Filip Radović,  Veljko Stojanović i Zlatko Mitić


Ime i prezime
Komentar