Britanska zelena industrijska revolucija

20. Nov 2020

Boris Johnson

Boris Johnson, premijer Velike Britanije, najavio je masovne investicije za oporavak privrede od udarca pandemije virusa korona. Britanski zeleni plan usredsređen je na čistu energiju, saobraćaj, inovacije i energetsku efikasnost i ubrzava rokove za sklanjanje automobila na benzin i dizel s domaćih puteva. Zabrana prodaje novih automobila i kombija koji koriste samo fosilna goriva treba da nastupi najkasnije 2030. godine.

 

Dauning strit objavio je dugoočekivani paket mera za oporavak privrede i očekuje da će njime podstaći ili omogućiti otvaranje do 250.000 radnih mesta za visokoobrazovani kadar i oboriti emisije gasova s efektom staklene bašte na neutralan nivo do sredine veka. Britanski zeleni plan podrazumeva prestanak prodaje automobila i kombija na benzin i dizel do 2030. godine ili deset godina ranije nego što je bilo propisano.

 

Boris Johnson, premijer Velike Britanije otkrio je da će u narednih deset godina na održivi oporavak od udarca od širenja oboljenja COVID-19 biti potrošeno 12 milijardi funti, uz projekciju da bi privatne kompanije uložile još tri puta toliko.

 

Britanski zeleni plan otvara ogroman podsticaj za vetroelektrane na vodi i vodonik

 

Strategija u deset tačaka uključuje učetvorostručavanje kapaciteta vetroelektrana na vodi na 40 gigavata do 2030. godine, što bi bilo dovoljno za “svako domaćinstvo”. Britanija je odlučila da podigne postrojenja od pet gigavata snage u proizvodnji vodonika i da zarobi deset miliona tona ugljen-dioksida, za šta bi bila sagrađena četiri industrijska kompleksa.

 

“Zamislite Britaniju kada zelena industrijska revolucija bude pomogla da se zemlja podigne na viši nivo. Spremite doručak koristeći struju iz vodonika, nakon čega sednete u svoj električni automobil, nakon što ste mu napunili baterije napravljene u Midlandsu. Vazduh oko vas je čistiji; kamioni, vozovi, brodovi i avioni idu na vodonik ili sintetičko gorivo”, izjavio je Johnson.

 

Za elektrifikaciju automobila namenjeno više od 2,8 milijardi funti

 

Što se tiče sektora saobraćaja, za širenje mreže punjača za električne automobile određena je 1,3 milijarde funti, a 582 miliona biće isplaćeno u subvencijama za kupovinu vozila s ultraniskim ili nikakvim emisijama. Prodaja hibridnih automobila i kombija s većim dometom i bez ispuštanja ugljenika kroz auspuh biće dozvoljena do 2035. godine.

 

Prodaja hibridnih automobila i kombija s većim dometom i bez ispuštanja ugljenika kroz auspuh biće dozvoljena do 2035. godine

 

Vlada je saopštila da će sa 500 miliona funti u sledeće četiri godine podržati razvoj i masovnu proizvodnju baterija za električne automobile, a posle toga sa do 500 miliona preko toga. Za segment elektrifikacije namenjeno je više od 2,8 milijardi funti.

 

Osim toga, izvršna vlast se obavezala da će podržati istraživačke projekte za avione i brodove bez emisija i razmotriti mogućnost da sa puteva skloni kamione na dizel. Za javni prevoz i rešenja za bicikliste i pešake predviđena su ulaganja od pet milijardi funti.

 

Zelena industrijska revolucija

 

Britanija će učiniti domaćinstva, škole i bolnice zelenijim, toplijim i energetski efikasnijim, navela je vlada i procenila da će do kraja nastupajuće decenije biti otvoreno 50.000 radnih mesta. Saopštila je da će sledeće godine potrošiti milijardu funti u tu svrhu i objavila cilj da se svake godine do 2028. godine montira 600.000 toplotnih pumpi.

 

“Našu zelenu industrijsku revoluciju nosiće vetroturbine u Škotskoj i na severoistoku, guraće je električni automobili napravljeni u Midlandsu, a unaprediće je poslednja reč tehnologije razvijena u Velsu, da se okrenemo prosperitetnijoj, zelenoj budućnosti”, naglasio je Johnson.

 

Velika Britanija namerava da svake godine pošumljava 30.000 hektara i da do 2027. godine troši 5,2 milijarde funti na odbranu od poplava i zaštitu obala. Vlada je, osim toga, objavila da će 525 miliona funti da bude upotrebljeno za razvoj velikih nuklearnih elektrana, onih male snage i na istraživanja.

Igor Todorović


Ime i prezime
Komentar