Električni SEAT el-Born

12. Mar 2019

Seat el-BornSeat el-BornSeat el-Born


SEAT el-Born prvi put je prezentovan svetskim medijskim predstavnicima u okviru Noći Volkswagen koncerna pre svog javnog debija na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi. SEAT el-Born je konceptni automobil koji odgovara na niz različitih pitanja koja postavlja električna revolucija i postaje prekretnica u okviru toga procesa.

Svet se menja, a zajedno s njim menja se i mobilnost. Kao što je motor na unutrašnje sagorevanje promenio način na koji putujemo tokom prvih godina XX veka, elektrifikacija vodi do sledeće generacije automobilskog razvoja.

Istovremeno s odvijanjem ovih promena, podstaknuta zahtevima za smanjenjem emisija CO2 i svog uticaja na okolinu, marka SEAT preuzima veću odgovornost i pomaže da se ubrza promena prema budućnosti s niskim nivoom štetnih emisija.

Gradovi su sve gušće naseljeni, ali kupci se i dalje oslonjaju na ličnu mobilnost, zbog čega koncepti automobil SEAT el-Born objedinjuje osnovne aspekte koji pokreću promene u automobilskoj industriji: elektrifikaciju, autonomnu vožnju, deljivu mobilnost i povezivost.

SEAT el-Born prvi je 100% električni automobil marke SEAT koji se zasniva na MEB platformi Volkswagen koncerna. Ovaj konceptni automobil svoje ime dobio je po jednoj od najpoznatijih četvrti Barcelone. To je bilo nadahnuće dizajnerima i inženjerima marke SEAT koji su kreirali sportski automobil opremljen najnaprednijom električnom tehnologijom.

Automobil je dizajniran i razvijen u Barceloni, a proizvodiće se u fabrici u Zwickauu u Nemačkoj. SEAT će da bude druga marka koja će da lansira potpuno električni automobil koji koristi MEB platformu Volkswagen koncerna. Ovaj automobil biće uveden na tržišta u 2020. godini.

"Mobilnost se menja, a zajedno s njom menjaju se automobili koje vozimo. Marka SEAT predvodi ovu promenu, a konceptni automobil el-Born oličenje je tehnologija i filozofije dizajna koje će nam pomoći da savladamo izazove na koje ćemo u budućnosti da nailazimo" - rekao je Luca de Meo, predsednik uprave marke SEAT.

Paket baterija koji "puca" od snage i energije konceptnom automobilu SEAT el-Born omogućuje domet do čak 420 km i mogućnost postizanja brzine od 100 km/h za svega 7,5 sekundi. Kada se tome doda mogućnost punjenja baterije za svega 47 minuta, jasno je da će on pomerit granice elektrifikacije.

Kod konceptnog automobila SEAT el-Born nije samo reč o korisnoj elektrifikaciji, već takođe o integraciji drugih tehnologija. Ovaj automobil sadrži autonomne funkcije koje pružaju podršku vozaču i čitav niz sistema podrške.

SEAT el-Born dizajniran je za vožnju. Njegove dinamične proporcije zasnivaju se na njegovom električnom pogonskom sistemu, čime se toćkovi premeštaju u četiri ugla automobila. Automobil se zahvaljujući tome odlikuje markantnijim i dinamičnijim stavom u poreeđenju s automobilima koje pokreće tradicionalni pogonski sistemi.

Aerodinamika je ključ za povećanje dometa automobila, zbog čega je logotip SEAT u prednjem delu automobila smešten u ravni s karoserijom. Obzirom da nema potrebe za vazdušnim hlađenjem motora, takođe nema potrebe ni za rešetkom hladnjaka. Otvori za hlađenje smešteni su u nižem, donjem delu automobila, čime je obezbeđeno snabdevanje vazduhom za baterija i izjednaćavanje vazdušne struje iznad prednjeg dela automobila.

Položaj A stuba znatno je pomeren unazad, čime je postignut elegantniji izgled spoljašnjost i više prostora u putničkoj kabini u unutrašnjem delu automobila. To je dodatno omogućen električnim pogonskim sistemom koji zahteva manji prostor.

U zadnjem delu automobila spojler s dva sloja takođe doprinosi aerodinamičnim performansama modela SEAT el-Born, čime se obezbeđuje da strujanje vazduha ostane besprekorno i da se turbulencije svedu na najniži nivo. On takođe pruža svest o prednostima dinamike i performansama automobila.

 

Seat el-BornSeat el-Born

U unutrašnjosti, prostor je u najvećoj meri iskorišćen zahvaljujući potpuno električnom pogonskom sistemu, što automobilu pruža mogućnost da ponudi potpuno novo iskustvo.

Putnički prostor pruža osećaj lakoće i lebdenja, ali istovremeno i tehnološke superiornosti, i to integracijom digitalnog cockpita, 10" ekrana za infotainment i povezivost koji je postavljen u sredinu table s instrumentima.

Prostor u unutrašnjosti je izdašan tako da svim putnicima pruža prostranost za opuštanje u svojim duboko izvedenim sedištima, i to zahvaljujući povećanim internim dimenzijama. Međutim, prostor se takođe upotrebljava za postizanje najvišeg stepena praktičnosti i funkcionalnosti. Postoji više prostora za ostavljanje stvari, mogućnost ostavljanja torbe između dva prednja sedišta jednostavan je i efektan primer ovog povećanog kapaciteta.

SEAT el-Born izlaznom snagom od 150 kW (204 KS) može da postigne brzinu od 100 km/h za svega 7,5 sekundi - što je dovoljno za ispunjavanje zahteva bilo kog scenarija vožnje.

Električni automobili ne ocenjuju se samo na osnovu svojih performansi, nego i prema mogućnosti dužih vožnji sa samo jednim punjenjem svojih baterija i smanjenja vremena potrebnog za punjenje nakon što se akumulirana energija potroši.

Radijusom kretanja do 420 km u realnim uslovima vožnje s baterijama od 62 kWh ovaj automobil spremnje da stigne na svako odredište.

U automobil je integrisan napredni sistem upravljanja toplotom za bolje iskorišćavanje dometa automobila u najekstremnijim klimatskim uslovima. Toplotna pumpa automobila može da smanji potrošnju električnog grejanja, čime se štedi do 60 km autonomije.


Ime i prezime
Komentar