Najbolji zimski pneumatici za ovu sezonu

06. Oct 2020

Test zimskih pneumatika

 

Pred zimsku sezonu, postalo je uobičajeno da se testiraju zimski pneumatici različitih proizvođača i da se prema dobijenim podacima preporučuju vozačima. Kriza, kako ona izazvana virusom korona tako i ekonomska učine da skupi pobednici iz prethodnih godina ostanu u drugom planu, a u prvi plan stignu jeftiniji brendovi. Objavljujemo rezultate za najzastupljenije dimenzije  205/55 R16, 235/55 R17 i 245/45 R18.

 

Ovoga puta Asocijacija evropskih automobilskih klubova testirala je zimske pneumatike za jednu od najrasprostranjenijih klasa automobila. Smatra se da je 205/55 R16 jedan od najčešće korišćenih, na primer na modelima Volkswagen Golf, Škoda Octavia, Toyota Corolla, Ford Focus, Hyundai i30, Kia Ceed, kao i na nekim modelima premium brendova. Takođe su prilično česti u slučaju većih automobila, kao što su Volkswagen Passat ili Škoda Superb, zatim Ford C-max, Opel Zafira i slični monovolumeni.

 

Konzorcijum klubova odabrao je pneumatike za testiranje po nekoliko kriterijuma, uključujući rasprostranjenost određene marke u nekoj zemlji. Ovog puta u test je uključen model obnovljenog pneumatika za poređenje.

 

Ukupni rezultati opsežnih ispitivanja na snegu, ledu, mokrim i suvim podlogama delimično su iznenađujući, ali takođe pokazuju da viša cena ne mora nužno da znači i bolji pneumatik.

 

Najboljom ocenom i kao takav najviše preporučen, konzorcijum je ocenio pet od 15 pneumatika. Ovog puta, Bridgestone Blizzak LM005, pobednik je na testu zbog svoje ravnoteže, nalazi se u samom vrhu klase 205/55 R16. Njegov nedostatak je samo kraći životni vek, pa bi za mnoge vozače bolji izbor bio drugoplasirani Michelin Alpin 6, koji je bio lošiji od japanskog pneumatika samo u ponašanju na suvoj stazi, a ujedno je i jedan od najskupljih pneumatika na testu.

 

Slede dva vrlo dobra pneumatika, Dunlop Vinter Sport 5 i Hankook i*cept RS2, koji zaostaju za najbolja dva. Pet pneumatika sa najboljom ukupnom ocenom „visoko preporučeno“ upotpunjuje tajvanski Makkis Premitra Snov VP6, koji je bio najjeftiniji pneumatik na testu. Neznatne slabosti u odnosu na najbolje otkrivene su samo u sposobnosti plutanja, upravljanja i buke.

 

Continental VinterContact TS860 zauzeo je deveto mesto u „preporučenoj“ grupi odmah ispred modela UltraGrip 9+ matičnog brenda Goodyear. Ispred njih je japanski Falken Eurovinter HS01. Gubitnik testa među poznatim imenima ove godine je Semperit Speed-Grip 3, koji su autoklubovi ocenili „preporučenim sa ograničenjima“.

 

Nedovoljno jeftini pneumatici King Meiler Winter Tact VT81 (protektirane) i Tristar Snovpover HP dobile su nedovoljne ocene „ne preporučuju se“.

 

 

 

Test Summary

 

Best tyre for dry roads Maxxis Premitra Snow WP6

Best tyre for wet roads Bridgestone Blizzak LM005

Best tyre for snow Goodyear UltraGrip 9 Plus

                Pirelli Cinturato Winter

The best tyre overall Bridgestone Blizzak LM005

The lowest fuel use Dunlop Winter Sport 5

The most comfortable Semperit Speed Grip 3

                Pirelli Cinturato Winter

                Maxxis Premitra Snow WP6

                Toyo Observe S 944

                Continental WinterContact TS 860

The best tyre for ice Toyo Observe S 944

The lowest wear King Meiler Winter Tact WT81

 

Rezultati testa pneumatika


Ime i prezime
Komentar