Goodyear pneumatik za Citroen budućnosti

21. May 2019

Citroen 19_19Citroen 19_19

Goodyear je izradio pneumatik C100 specijalno za automobil budućnosti, električno vozilo Citroën 19_19, kojim je obeležena stogodišnjica ovog proizvođača automobila.

Po svojoj naprednoj tehnologiji i estetici pneumatik C100 odgovara ovom spektakularnom konceptnom automobilu koji će da bude sposoban da se samostalno kreće putem. Pneumatik C100 vozačima donosi mnogo udobnosti i pametnih performansi.

Goodyearov pneumatik C100 svojom jedinstvenom konstrukcijom i inovativnim karakteristikama donosi u oblast električne mobilnosti maksimalnu udobnost i efikasnost, a istovremeno se diči inteligencijom kakva je potrebna autonomnom vozilu.

Goodyearov pneumatik i Citroenov automobil donose vozačima ekskluzivnost, udobnost i privatnost. Koncept uključuje naprednu tehnologiju senzora koji će "osećati" površinu puta i vremenske uslove, komunicirati sa autonomnim nadzornim sistemom vozila. Pneumatici bi takođe imali aktivnu tehnologiju za smanjivanje habanja koja bi tokom vožnje ocenjivala stanje pneumatika i vodila brigu o preventivnom održavanju.

C100 spada u grupu visokih pneumatika, prečnikom od skoro jednog metra, što je čak 40 santimetara više od prosečnih pneumatika. Zato će svojom visokom i uskom osnovom obezbediti vozačima dobre performanse, udobnost i bolje vozne karakteristike na mokroj podlozi, a njegov manji otpor kotrljanja bi povećao energetsku efikasnost vozila. Dezen gazećeg sloja takođe je oblikovan tako da vožnja bude tiša, budući da ima  skoro sto blokova više od gazećeg sloja običnih pneumatika. Pri oblikovanju dezena Goodyear je tražio nadahnuće u prirodi, i za smešu kanala gazećeg sloja oponašao osobine prirodne pečurke. Zato bi gazeći sloj u suvim uslovima postao čvršći, dok bi u mokrim omekšao, pa bi pneumatik dobio bolje karakteristike pri kočenju u svim uslovima, a takođe i bolje prianjanje i bolju vodljivost.

Pneumatik C100 za sada postoji samo u konceptnom obliku, ali neke njegove napredne tehnologije, kao što je visoka i uska struktura, već se upotrebljavaju, a druge, kao što je inteligencija pneumatika, ubrzano se razvijaju.


Ime i prezime
Komentar