Koncentracija ugljen-dioksida premašila granicu

04. Jun 2014

Smog nad Italijom, satelitski snimak
Koncentracija ugljen-dioksida (C02) u atmosferi je premašila novu granicu, saopštila je danas Svetska meteorološka organizacija (SMO), specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija zadužena za globalne meteorološke procene.

U aprilu je prvi put srednja mesečna koncentracija CO2 u atmosferi premašila 400 delova na milion (ppm) na severnoj Zamljinoj hemisferi, koja je veći zagađivač od južne, saopšteno je iz SMO, a prenosi agencija Frans pres.

"Ovo bi trebalo da posluži kao još jedan poziv za buđenje zbog konstantno rastućeg nivoa gasova sa efektom staklene bašte koji uzrokuju klimatske promene", izjavio je generalni sekretar SMO, Mišel Žero, i dodao da ukoliko želimo da sačuvamo našu planetu za buduće generacije, potrebno je da preduzmemo akcije za ograničavanje nove emisije tih gasova. "Vreme nam ističe", zaključio je Žero.

 

Prolećne procene koncentracije CO2 na severnoj hemisferi su i ranije prelazile nivo od 400 ppm, ali ovo je prvi put da je mesečna srednja koncentracija CO2 premašila tu granicu.
Tanjug


Ime i prezime
Komentar