Lexus razvija novi osmocilindarski motor

24. Dec 2019

Lexus na trkačkoj pisti


Predstavnici Lexusa potvrdili su da se očekuje da će Toyotino sportsko odeljenje Gazoo Racing učestvovati u trci 24 sata Nurburgring sledećeg maja zajedno sa modelom Lexus LC, koji će ovog puta pokretati novi V8 tvin-turbo motor. Ovo će da bude treće učešće ovog automobila u takmičenju, a pored novog motora, očekuju se i radikalna tehnološka unapređenja na osnovu iskustava stečenih tokom prethodnih godina.

Trkački automobil bi trebalo da ima redizajniranu platformu i oslanjanje, sa velikim naglaskom na poboljšanu aerodinamiku, smanjenu masu i veću snagu. Pored unapređenog ABS sistema, očekuje se da će da mu ugrade i nove stabilizatore i sisteme za kontrolu prijanjanja točkova. Svi primenjeni sistemi kasnije će da se nađu u „običnim“ verzijama Lexusovih modela.

Lexus nije otkrio više detalja, ali prema nepotvrđenim informacijama, novi benzinski V8 tvin-turbo motor ima zapreminu četiri litre i značajno je snažniji od atmosferskog petolitarskog V8 motora (351 kW, 539 Nm) koji  se trenutno ugrađuje. Očekuje se da će motor da bude detaljno testiran na takmičenjima, a kasnije će uz odgovarajuća podešavanja, da se koristi u serijskim sportskim automobilima marke, najverovatnije će prvi da bude predstojeći Lexus LC F.


Ime i prezime
Komentar