Lexus UX 300e stiže krajem godine

06. Jul 2020

Lexus UX 300e


Lexus je predstavio svoj prvi električni model sa baterijama (BEV), UX 300e, na Guangzhou International Automobile Exhibition 2019. godine u Kini.

Od predstavljanja RX 400h 2005. godine, Lexus je bio pionir u tehnologiji elektrifikacije automobila, igrajući vodeću ulogu u ponudi modela koji imaju dobre performanse i ekološki su podobni. Na Tokyo Motor Show 2019. Lexus je predstavio svoju globalnu strategiju za elektrifikaciju, pod nazivom Lexus Electrified, koja ima za cilj fundamentalni skok u performansama automobila, rukovanju, upravljanju i uživanju vozača.

Konkretno, tehnologija Lexus Elektrified omogućava integrisanu kontrolu pogonskog sklopa, upravljanja, ogibljenja i kočnica, ostvarujući krajnji potencijal tehnologije upravljanja motorom kultivisane u HV-u. Ovom tehnologijom može da se kontroliše pokretačka snaga kako bi se postiglo idealno držanje automobila u skladu sa svakom situacijom u vožnji. Lexus nastoji i da dalje nudi komforne i bezbedne automobile.

Kao prvi proizvodni model pod Lexusovim elektrifikovanim natpisom, električni Lexus UKS 300e razvijen je za odlične performanse na putu. Lexusovi inženjeri zadržali su netaknut karakteristični dizajn i korisne karakteristike UX krosovera i usredsredili se na mogućnosti za dogradnju, na prednosti performansi jedinstvene za električne automobile.

Snažni motor Lexusa UKS 300e pruža prirodni, a opet živahni karakter ubrzanja, a baterije velikog kapaciteta smeštene direktno ispod poda kabine daju nisko težište i domet vožnje od 400 km. U kombinaciji sa najnovijom tehnologijom povezivanja, UX 300e maksimalizuje prednosti električnog automobila istovremeno ostvarujući vozačke performanse i praktičnost u jednom paketu.

Lexus UX 300e opremljen je električnim motorom od 204 konjske snage, koji je postavljen napred, a maksimalni obrtni moment od 300 Nm omogućava trenutni odgovor na gas. Pored toga, uz funkciju Drive Mode Select, može da se upravlja ubrzanjem i usporavanjem na osnovu različitih situacija u vožnji. Litijum-jonska baterija opremljena je sistemom za upravljanje temperaturom koji radi na niskim i visokim temperaturama okoline. Tako se obezbeđuje veća pouzdanost zahvaljujući korišćenju višestrukih sistema za nadgledanje koji regulišu punjenje i sprečavaju neželjene efekte poput preopterećenja. Konačno, za dug život bez problema, baterijski set opremljen je gumenim zaptivkama koje štite od vode i prašine.

 

Lexus UX 300eLexus UX 300eLexus UX 300e

Menjač je nečujan, kao što odgovara električnom automobilu, a unutrašnjost je još tiša, zahvaljujući akustičnom staklu za smanjenje buke vetra i upotrebi pena i materijala za prigušivanje da bi se smanjio njegov prenos i one sa ulice. Uključuje dodatni sloj izolacije instaliran ispod tepiha i amortizer na armaturnoj tabli. Pored toga, Lexus UX 300e nudi inovativna aerodinamička rešenja za smanjenje koeficijenta otpora vazduha sa 0,33 na 0,31, a pneumatici prave malu buku. Rezultat je minimizacija NVH-a (buka, vibracije, hrapavost) koja omogućava vozaču, kao i ostalim putnicima u automobilu, da se opuste i uživaju u putovanju uz veliku udobnost, uključujući i akustiku.

Lexus UX 300e ima dvostruku mogućnost punjenja: standardnim punjačem (AC) od najviše 6,6 kW ili brzim punjačem (DC) do 50 kW. Lexus nudi desetogodišnju garancija na bateriju ili 1.000.000 km, na sve kvarove baterije i na degradaciju kapaciteta ispod 70 odsto, pod uslovom da vlasnik poštuje redovne provere predviđene programom održavanja.

Novi Lexus UX 300e u prodaju stiže kasnije ove godine i prvi je potpuno električni automobil luksuzne marke Toyota Group. Biće predstavljen do kraja 2020. godine u Evropi i Kini, dok će početkom sledeće godine stići i u Japan.


Ime i prezime
Komentar