LQ vodeći SUV marke Lexus

17. Apr 2020

Lexus LF-1 ConceptLexus LF-1 ConceptLexus LF-1 Concept

Toyotin premium brend Lexus preuzimajući elemente iz LS limuzine i LC kupea, stvorio je novi SUV LQ koji bi trebalo da donese toliko potreban život na vrh Lexusove linije.

Lexus LQ biće novi, vodeći SUV marke Lexus kada stigne u salone 2022. godine. Očekuje se da će LQ da preuzme veći deo svoje platforme i pogonske linije od Lexus LS limuzine.

Vrh Lexusove game uvek je zauzimala sjajna limuzina LS (a u novije vreme i kupe LC). To bi mogao da bude slučaj i u doglednoj budućnosti, ali marki i dalje nedostaje moderan, vrhunski SUV koji gotovo svaki drugi proizvođač luksuznih automobila mora da ponudi bogatim kupcima. Predstojeći Lexus LQ, biće elegantan krosover vrhunskog nivoa u odnosu na koji će aktuelni SUV LX da izgleda pomalo arhaično, tako da bi trebalo da reši taj nedostatak.

Model nosi oznaku LQ (slovo L označava Lexus njihove najistaknutije primerke) i uveliko se oslanja na LF-1 Limitless koncept koji je predstavljen pre dve godine na Salonu automobila u Detroitu. Novi model, za razliku od postojećeg LX, zasnovan je na novoj GA-L platformi, na kojoj su već proizvode LS i LC modeli. Međutim, ispod poklopca motora postoje slični pogonski agregati kao u LS limuzini (V6 benzinska jedinica i hibrid), a kasnije verovatno i V8 (verzija LQ F).

Lexus LQ može da inspiriše potražnju kod one vrste vozača koji kupuju automobile, a da prethodno ne prave kalkulaciju. Međutim, moraće da pričekaju da stigne u salone. Na američkom tržištu očekuje se da će mu cena biti od 80.000 do skoro 100.000 dolara za top verzije ili slično najbližoj konkurenciji (Range Rover Sport, Audi Q8, Porsche Cayenne).


Ime i prezime
Komentar