Na letovanje s polisom putnog osiguranja

28. May 2018

Putovanje na letovanje
Leto je u turističkim agencijama već počelo. Turisti koji su uplatili „first minit” aranžmane već kreću, najčešće put grčkih letovališta. Uz kremu za sunčanje, kupaći kostim i ostale rekvizite za plažu, dobro je u kofer staviti i polisu putnog zdravstvenog osiguranja.

Taj trošak kod većine osiguravajućih kuća iznosi evro po danu boravka van Srbije. Za tu sumu pokrivena su lečenja u visini do 30.000 evra. Čak i putnici koji se na dan polaska sete da su zaboravili na polisu, nemaju razloga za brigu – kod nas ta usluga može da se kupi i preko interneta. Tu mogućnost daju osiguravajuće kuće, a tu su i specijalizovani sajtovi. Način kupovine je isti kao i za bilo koju robu ili uslugu koja se kupuje preko interneta. Zanimljivo je da se za evro po danu pokrića kreću od 10.000 pa do 30.000 evra za nezgodu na putu.

Istraživanje portala „Kamatica” govori da su naši ljudi razumeli da taj trošak vredi podneti jer su troškovi lečenja u inostranstvu preskupi. Pregled kod lekara opšte prakse u Grčkoj staje 250 evra, u Turskoj čak 600.

Ukoliko turista mora zbog prirode bolesti da ostane u bolnici, troškovi se mere hiljadama evra. Istraživanje portala govori da oko 70 odsto turista iz Srbije kupuje polisu pre polaska na letnji odmor.


Putna zdravstvena osiguranja prodaje i Republički zavod za zdravstveno osiguranje. Oni koji žele da kupe tu uslugu, moraju imati overenu zdravstvenu knjižicu. Za boravak od devet do 11 dana cena je 1.219 dinara, a osigurana suma je 15.000 dinara. Stariji od 75 godina plaćaju 2.075 dinara. Za starije turiste to je i jeftinija varijanta jer će uštedeti nekoliko stotina dinara, makar za sladoled na letovanju.
Dnevnik-D. Vujošević


Ime i prezime
Komentar