Kako pripremiti automobil za duže putovanje

26. Mar 2020

Higijena u automobilu
Putovanje sopstvenim automobilom je sjajan način da uživate u tempu puta koji ste sami sebi odredili, da napravite pauzu kada želite i da spakujete onoliko prtljaga koliko može da stane u vozilo, bez ograničenja koje bilo koje drugo prevozno sredstvo nameće.

Da bi ovakva vožnja bila zaista prijatna potrebno je da vaš automobil bude u pripravnosti, da pređe veliku kilometražu i bezbedno vas preveze na željenu destinaciju. Kako biste se pobrinuli da udobno i sigurno putujete potrebno je da pripremite vaš automobil za to. A evo i kako.

Osnovna provera automobila - tečnosti i glavni delovi

Kako biste pregledali svoj automobil možete i sami da zasučete rukave i izdvojite malo vremena i proverite tečnosti bez kojih vaš automobil ne bi mogao da radi kako treba, kao i glavne delove potrebne za njegov pogon.

Motor i motorno ulje - provera i eventualna zamena

Prvo na listi je motorno ulje. Podignite poklopac motora i proverite njegov nivo. Po potrebi dospite motorno ulje  najviše do oznake max, a ulje u bočici ponesite sa sobom u slučaju da zatreba tokom puta.

Važno je da ulje ima odgovarajući volumen i viskozitet, posebno za duže putovanje na kakvo ste se uputili, a njegov nivo mora da bude blizu vrha.  Stanje ulja možete proveriti onda kada proveravate nivo.

Kada izvadite sajlu malo ulja protrljajte kroz prste, ukoliko osetite sitne čestice to je znak da ulje mora da se menja, a čak može da znači i da je motor u kvaru. Važno je da obratite pažnju i na znakove eventualnih curenja tečnosti iz motora što može biti znak za uzbunu. Ukoliko ustanovite da vaše motorno ulje ima bilo koji od navedenih problema, bilo bi dobro da ga zamenite pre puta.

Kada treba menjati ulje? Ovo pravilo se razlikuje kod novih i starih automobila. Kod novih vozila bi trebalo da se menja na 10.000 - 12.000 km, a kod starih na svakih 5.000km, ovo je sigurna opcija, a još jedan savet je da se ulje menja svake godine bez obzira da li je auto u upotrebi ili ne.

Obratite pažnju na akumulator

Jedan od vitalnih organa vašeg automobila je akumulator i njega možete proveriti odmah nakon tečnosti. Sami možete proveriti i spojeve klema na akumulatoru i očistiti sloj oksidacije ili naslage osušene kiseline ako postoje, vodeći računa o tome da li i u kojoj meri ima korozije.

Baterija koje je u optimalnom stanju nema koroziju i još je čvrsta. Jedan jasan pokazatelj da nešto nije u redu sa akumulatorom je kada se motor okreće sporije prilikom startovanja automobila. Ovo će vam reći da je vreme za zamenu.

Ne zaboravite antifriz

Proverite i nivo rashladne tečnosti u ekspanzionom sudu i po potrebi dopunite, opet do gornje dozvoljene granice. Antifriz bi trebalo staviti i ako idete na letnji odmor, jer ima višu tačku ključanja od vode pa će auto biti otporniji na pregrejavanje.

Tečnost za klimu - neophodan saputnik na dužem putovanju

Leti je gotovo neizdrživo voziti se u automobilu u kome ne radi klima, posebno tokom dana, a zimi nas klima i te kako može ugrejati, zato je važno da proverimo i performanse ovog uređaja. Kako bismo to uradili treba da vidimo stanje tečnosti za klimu.

Količina tečnosti za klimu znatno pravi razliku u funkcionisanju ovog uređaja. Dobar pokazatelj na osnovu koga možete utvrditi stanje je rashladna moć klime - ukoliko dobro hladi onda nema potrebe dodavati, ako je stanje suprotno potrebno je dodati tečnost za klimu.

Sinonim za bezbednost na putu - kočnice i pneumatici

Jedan od glavnih uzroka saobraćajnih nesreća jesu kočnice  koje ne uspevaju da zaustave automobil u pravom trenutku. Kako biste ovo izbegli pobrinite se da vam kočnice budu u dobrom stanju. Kada je u pitanju provera kočnica bolje je da je ne obavljate samostalno.

Ono što vi možete uraditi jeste da proverite  nivo tečnosti za kočnice, jer je njena važnost gotovo od životnog značaja za vašu vožnju. Pre svega, treba reći da tečnost za kočnice nije  ulje, već je higroskopna. Ovaj tip tečnosti vremenom upija vlagu iz vazduha, što je razvodnjava i smanjuje njenu efikasnost.

Na dugim putovanjima svaka upotreba kočnica znači da se tečnost zagreva, a s obzirom da je reč o dužem vremenskom intervalu i tečnost će se više zagrejati. Ako ima previše vode, ona će se onda pretvoriti u paru što može prouzrokovati nakupljanje pare koja će onemogućiti klip da stvori visok pritisak, u prevodu - kočnice neće raditi.

Dalje, ukoliko primetite da je papučica labava, i ako čujete škripu prilikom kočenja, ili  uočite lelujanje automobila pri bržoj vožnji na autoputu, vrlo je bitno da mehaničar utvrdi ispravnost vaših kočnica.

Uz kočnice potrebno je i da utvrdite stanje pneumatika. Obavezno je da imate pneumatike prilagođene godišnjem dobu, posebno ako je reč o dužem zimskom putu, gume moraju biti za zimske uslove sa prorezima od 4 milimetra. Osim toga, treba da proverite i da li vaši pneumatici imaju neka oštećenja, a proverite i pritisak u pneumaticima. Ne zaboravite da ih napumpate na gornju dozvoljenu vrednost.

Imajte dobru preglednost i neka vas dobro vide - svetla, sirena i brisači

Osim što je upotreba svetala tokom vožnje zakonski regulisana, njihov značaj je višestruk. Sva svetla u automobilu treba adekvatno da rade. Pod to spadaju farovi i zadnje svetiljke, ali i svetla za maglu, pokazivači pravca i štop svetla. Možda će biti potrebno da ih samo očistite ili u potpunosti zamenite, ali svakako to uradite pre puta.

Ono što će vas takođe učiniti uočljivim na putu je sirena. Ona je važna stavka u svakom vozilu, pogotovo kada idete na put, s obzirom na to da omogućava signalizaciju i upozorava druge učesnike u saobraćaju.

Tokom dugih putovanja možete naići na različite vremenske uslove zato je veoma važno da vam brisači besprekorno rade, zato proverite ispravnost brisača i metlica. Samo će ispravni brisači moći da vas obezbede vidiljivost prilikom iznenadnih pljuskova ili snežnih padavina.

Kada utvrdite da je vaš automobil spreman da vas bezbedno odveze na željenu destinaciju možete početi pakovanje. U svoj auto stavite sedište za dete, ukoliko je potrebno, zatim jastuke i lagano ćebence koje uvek zatreba tokom puta, ne zaboravite prvu pomoć i dodatnu opremu. Spakujte i jedan mini frižider, pripremite dobru muziku i otisnite se na put.


Ime i prezime
Komentar