Uloga motornog ulja u očuvanju automobila

01. Sep 2020

Promena ulja u motoru

 

Da li ste znali koliki značaj ima motorno ulje za vaš automobil? Na koji način je ono odgovorno u očuvanju vašeg automobila na duge staze i zašto je njegova redovna kontrola i zamena od ključnog značaja za dobru funkcionalnost automobila?

 

Svi znamo da je motorno ulje esencijalna i neizostavna stvar koja se podrazumeva u svakom automobilu. Bez njega automobili ne bi mogli da rade. Ukoliko je ulje nekvalitetno i neispravno, auto se brže i lakše kvari, a samim tim se i troškovi za popravku i održavanje kola znatno povećavaju.

 

Kako biste izbegli neželjne komplikacije koje mogu da se dogode usled neadekvatne brige o motornom ulju u vašem automobilu, evo šta je sve neophodno da imate na umu.

 

 

#1 Menjanje ulja na vreme - jedna od najvažnijih stvari  

 

Prva i osnovna stvar koju morate da znate jeste kada se motorno ulje menja i zbog čega je to tako. Prema mišljenju mnogih iskusnih stručnjaka, ono se menja nakon 7.000 kilometara vožnje, a neki se zalažu da je to sasvim izvodiljivo posle mnogo veće kilometraže, odnosno između 10.000 i 15.000 pređenih kilometara. 

 

Pored kilometraže, vreme kada se menja ulje je uslovljeno i time kakvo je tačno stanje vašeg automobila. Dakle, ukoliko je automobil stariji i u lošijem stanju, promena motornog ulja moraće da bude češća. Redovnim servisom će automehaničar tačno ustanoviti na koliko bi bilo idealno da menjate motorno ulje kako bi vaše automobilo uvek bilo u najboljem mogućem stanju.

 

Kada vreme za zamenu ulja dođe, važno je da znate gde je najbolje da kupite novo. Provereno dobro i kvalitetno motorno ulje možete ovde pronaći po veoma povoljnoj ceni, od najboljih proizvođača na tržištu. 

 

Pravovremeno menjanje ulja  je jedna od najvažnijih stvari koje morate da uradite, jer ćete se u suprotnom susresti sa gomilom bespotrebih komplikacija i kvarova na vašem automobilu. 

 

 

#2 Ulje sprečava nastanak oštećenja na motoru

 

Kvalitetno motorno ulje je jako bitna komponenta za vaš automobil http://www.netauto.rs/srpski/eko-kandidati-2020 jer obezbeđuje pravilan rad automobila, i utiče na smanjivanje trenja između svih pokretnih delova u motoru. Pored toga što obezbeđuju odličnu funkcionalnost motora u automobilu, motorno ulje je odgovorno i za hlađenje samog motora

 

Kako bi se očuvala adekvatna temperatura motora, od velike je važnosti da vodite računa o njegovom stanju u motoru. Staro ulje koje je puno prljavštine i koje nema više ista fabrička svojstva kao ranije, i te kako može da izazove veliku štetu u automobilu. Iz tog razloga, jako je važna njegova redovna kontrola u servisu i adekvatna promena. 

 


#3 Odabir adekvatnog motornog ulja je veoma važan

 

Pre nego što se odlučite za promenu ulja, morate da znate koji proizvođač motornog ulja najviše odgovara tipu vašeg automobila. Kakav viskozitet i sastav motornog ulja prija vašem automobilu, a šta bi trebalo izbegavati u širokom luku.  

 

Kada ustanovite kakvo ulje najviše odgovara, trudite se da isključivo njega koristite, jer mešanje ulja nije nimalo korisno zato što može mnogo da naškodi vašem automobilu. Njihova mešavina je veoma neadekvatna i nepreporučljiva jer može da ostavi dugotrajne, negativne posledice na vaš automobil

 

Kako bi vaš automobil uvek bio u odličnom stanju za vožnju, važno je da se pridržavate ovih pravila i da izbegavate bespotrebno mešanje ulja koje samo može da napravi veće troškove nego što je to zaista neophodno.

 

Ne zaboravite da savremeni automobili najčešće koriste multiviskozna ulja koja se inače ne menjaju sezonski jer su njegove karakteristike viskoznosti pogodne za sva godišnja doba.  

 

 

#4 Birajte proverene proizvođače i redovno kontrolišite ulje

 

Kako je motorno ulje jedna od najvažnijih stvari koje imaju ogroman uticaj na odličan rad automobila, dve stvari su od velikog značaja. Pre svega, vodite računa da birate proverene, dobre proizvođače koji će vam omogućiti kvalitetno motorno ulje po niskim cenama.

 

Takođe, trudite se da obavljate redovnu kontrolu automobila kako bi tačno znali koje vreme je idealno za promenu. Jedino na taj način, automobil biće ispravan i dugotrajan


Ime i prezime
Komentar