Polisa zdravstvenog osiguranja ne pokriva sve troškove

10. Jul 2018

Putovanje na letovanje
Polisa zdravstvenog osiguranja postala je sastavni deo prtljaga koji se nosi na letovanje. Turisti je najčešće kupuju u turističkim agencijama kod kojih uplaćuju aranžman.

Međutim, oni koji boluju od hroničnih bolesti, starije osobe te putnici koji će letnji odmor provesti u zemljama u kojima ima ratnih sukoba ne mogu računati na besplatnu lekarsku pomoć ili će ona biti ukazana samo delimično.

 

Osiguravajuće kuće su „ne” rekle i kriminalcima. Ukoliko se povredite kada pljačkate banku ili obavljate neku sličnu aktivnost o kojoj se podrobnije informacije mogu dobiti u krvičnim zakonima pa se uz to povredite ili vas povrede, polisa saniranje tih povreda ne pokriva. Bavljenje ekstremnim sportovima nije zabranjeno, ali se i povrede koje tada nastanu svrstavaju u isti koš, odnosno polisa ih ne pokriva.

U većini osiguravajućih kuća kod nas putnicima se naplaćuje osiguranje jedan evro po danu provedenom na odmoru, odnosno putu. Taj trošak pokriva ukazivanje pomoći u slučaju svih akutnih bolesti i problema. Turistima se pruža pomoć ako obole od gripa ili se prehlade. Ko stane na ježa i povredi se, dobiće odgovarajući tretman. Isto važi i za one koji na more nisu poneli kremu ili mleko s odgovarajućim faktorom pa od sunčanja dobiju opekotine koje zahtevaju lekarski tretman. Zubobolja se takođe leči, ali samo intervencija koja otklanja problem. Niko ne može računati na stvaljanje mosta, izradu nove proteze pa ni na skidanje zubnog kamenca. Hitna operacija slepog creva i slične boljke takođe su pokrivene.

Poseban tretman kod osiguravajućih kuća imaju stariji turisti i hronični bolesnici.

U „Unika” osiguranju kažu da oni prodaju polise samo do  navršene 86. godine života. Polisa je skuplja za sve koji su stariji od 75 godina, odnosno iznosi za desetodnevno letovanje 2.569,80 dinara.
Velike uštede

Lekarske usluge su u inostranstvu skupe. Zato je polisa trošak koji je poželjno izdržati.

Recimo, u Grčkoj jedan jedini bolnički dan se plaća 500 evra. U Turskoj mogu da se pohvale vrhunskim medicinskim uslugama, ali takve su i cene: pregled kod specijaliste ide i do hiljadu evra.

Što se tiče sume koju pokrivaju osiguravajuće kuće, ona je listom ista. To je 30.000 evra, može se uplatiti i veće pokriće, ali takve polise su skuplje.

Po sličnom sistemu računaju se ti troškovi i kod „Đenerali” osiguranja. Oni koji su ispod 70 godina će platiti 1.360 dinara za isti period, a preko toga je 4.080 dinara.

U „Triglav” osiguranju desetodnevno osiguranje staje 1.119 dinara. Stariji od 70 godina plaćaju duplo, odnosno 2.382 dinara. Ovde nemaju starosnu granicu pa se po toj ceni polisa za tu namenu može kupiti i posle stote godine.

Ipak, u svim osiguravajućim kućama kažu da ne osiguravaju hronične bolesnike, poput onih koji su oboleli od karcinoma ili imaju hronične srčane probleme. Tačnije, ne osiguravaju za trajno lečenje. Na prvu pomoć mogu računati. U slučaju problema, dobijaju potrebnu lekarsku intervenciju za put do kuće, gde mogu nastaviti lečenje.
Dnevnik-D. Vujošević


Ime i prezime
Komentar