Iznajmljivanje automobila - rent a car

26. Apr 2018

Ključ automobila
Ako imate u planu da iznajmite automobil u nekoj rent a car agenciji preporuka je da pročitate  tekst koji sledi u kome su sadržani saveti kako otkloniti dileme pred kojima se obično nađe svaki neiskusni klijent prilikom iznajmljivanja automobila. 


Na našem tržištu poslednjih godina ponuda rent a car usluga je sve bolja. Postoji veliki broj rent a car kuća, kako domaćih, tako i stranih koje posluju u Srbiji, a najviše u našim najvećim gradovim. Ukoliko vam treba rent a car Novi Sad i Beograd definitivno imaju najbolju ponudu. Zbog sve jače konkurencije, iznajmljivanje automobila je sve pristupačnije, a flote agencija sve kvalitetnije. Međutim, pre nego što iznajmite automobilo potrebno je da obratite pažnju na nekoliko važnih detalja. Na šta posebno treba da se obrati pažnju prilikom iznajmljivanja automobila, da li je postoje skriveni troškovi, zašto se ostavlja depozit, koja je starosna granica lica koje želi da rentira automobil...

Kako odabrati automobil koji će da zadovolji sve potrebe

Na samom startu za svakog potencijalnog korisnika rent a car usluga osnovni problem je dilema koji automobil treba da se iznajmi kako bi na pravi način bile zadovoljene konkretne transportne potrebe.   


Kod najvećeg broja klijenata, glavni parametar za iznajmljivanje automobila je cena rent a car usluga. Međutim, to je greška. Pogledajte na internetu ponudu većeg broja rent a car agencija i upoznajte se sa njihovim cenovnikom. Na taj način vrlo lako može da se uoči da su cene iznajmljivanja automobila „A klase“ najniže. Međutim, automobili iz ove klase ne mogu uvek da zadovolje potrebe korisnika.


Zato kod rentiranja automobila, cena ne bi trebalo da bude odlučujući faktor, već treba da se obrati pažnja i na druge bitne detalje: broj osoba za čiji se prevoz iznajmljuje automobil, dužina puta i kilometraža koja je potrebno da se pređe iznajmljenim automobilom, kao i veličina prtljažnika u rentiranom automobilu jer je u određenim situacijama nepohodan prostran prtljažni prostor.


Ako je automobil isključivo potreban za gradsku vožnju, za manje putinika, što istovremeno znači da prtljažnik gotovo i nije neohodan, onda može da se iznajmi manji automobil pogodan za gradske uslove vožnje, recimo Toyota Yaris, Škoda Fabia, Renault Clio, Kia Picanto i sl. Rent a car agencije gradske automobile nude po veoma pristupačnim cenama, prilagođenim platežnoj moći u Srbiji, a za njihovo iznajmljivanje na duži period klijenti mogu da ostvare i specijalne popuste.

 

Ako je u planu porodično ili putovanje sa prijateljima na dužoj relaciji i za veći broj osoba, onda je svakako potreban veći, komforniji automobil, ali i veći prtrljažnik u koji mogu da se spakuju sve neophodne stvari, kako koferi i putne torbe ne bi smetali u kabini automobila. Takva su na primer automobili: Toyota Avensis ili

Dasterom na skijanje

Verso, Renault Talisman, Škoda Superb, Dacia Duster itd. Svi ovi modeli veoma su udobni i poseduju prostran prtljažni prostor, tako da su idealni za prevoz većeg broja ljudi, za putovanje sa članovima porodice ili prijateljima.

 

Snaga motora

Još jedan važan faktor u pravilnom izboru automobila je snaga motora. Iako na prvi pogled ona nije od velikog značaja, praksa pokazuje potpuno suprotno. Ako relacija koja treba da se pređe većim delom pokriva auto-put, treba odabrati automobil koji ima benzinski motor veće snage. Mnogi smatraju da je kod jačih motora veća i potrošnja goriva, ali naprotiv...


Otvoren i kvalitetan kolovoz dozvoljava i veće brzine automobila, a pri brzini od 120-130 kilometara na sat kod snažnijih automobila manje je opterećenje motora, pa je samim tim i njihova potrošnja znatno niža u odnosu na automobile koji poseduju motore manje snage. Naime, slabijim motorima potreban je viši broj obrtaja kako bi dostigli veće brzine, pa su njihova opterećenja izraženija, što opet znači da je veća i potrošnja goriva.

Dodatna oprema

Najzad, pre nego što se odlučite za neki od automobila obavezno razmislite o dodatnoj opremi. Možda će na putovanju da ustreba navagicija, wi-fi ruter, dečije sigurnosno sedište, prostor za skijašku opremu itd. U većini rent a car agencija može da se iznajmi različita dodatna oprema po veoma povoljnim cenama.

Zakonska regulativa za iznajmljivanje automobila 

Prema odredbama Zakona o bezbednosti u saobraćaju Republike Srbije, uslov da neko lice može da iznajmi automobil je da j estarije od 21 godine života i da ima više od dve godine vozačku dozvolu. Treba napomenuti da rent a car agencije imaju pravo da same odrede starosnu granicu osoba koje žele da iznajme automobil – u nekim agencijama minimum je 25 godina, a u nekim čak 30 godina. Takođe, pojedine agencije zahtevaju da njihov budući klijent ima najmanje 10 godina vozačkog iskustva za rentiranje pojedinih kategorija automobila. Lice koje iznajmljuje automobil u rent a car agenciji obavezno mora da poseduje važeću vozačku dozvolu, kao i da nema bilo kakvu zabranu upravljanja motornim vozilima.

Od ovih pravila nisu moguća nikakva odstupanja, dakle ne može da se dođe u agenciju i da se zahteva iznajmljivanje automobila pod izgovorom da će u vaše ime automobil iznajmiti roditelj ili stariji brat, a da ćete ga vi samo voziti. Svako lice koje ima nameru da upravlja automobilom iznajmljenim kod rent a car agencije mora da bude upisano u ugovor kao vozač i mora od rent a car agencije da dobije ovlašćenje za upravljanje automobilom.

Ako se utvrdi da je automobilom upravljala neka druga osoba, onda je to prekršaj. U ovakvim slučajevima, ako dođe do neke saobraćajne nezgode štetu će u punom iznosu da plati lice koje je iznajmilo automobil. Iako je automobil kasko osiguran, osiguravajuće društvo neće da nadoknadi štetu ukoliko je automobilom upravljalo lice koje nije imalo zakonsko pravo i ovlašćenje za to.

 

Vožnja u gradu

Depozit

Ono što je obično najveća barijera vozačima iz Srbije da se odluče na najam automobila jeste ili veoma veliki iznos depozita koji je neophodno da se ostavi u rent a car agenciji, ili primanje depozita isključivo preko debitnih i kreditnih kartica. Mnogi su sumnjičavi i po pitanju vraćanja depozita, jer se boje da im deo položenog novca ili čitava suma neće biti vraćeni.


U skoro svim rent a car kućama depozit je obavezan, pošto je on garancija za vraćanje automobila u ispravnom stanju, onakvog kakvo je bilo pri preuzimanju. U slučaju da se dogodi neka nezgoda, a krivicu za nju snosi osoba koja je upravljala iznajmljenim automobilom, agencija za najam automobila od novca položenog kao depozit može da plati učešće u kasko šteti.

Većina inostranih agencija koje posluju na našem tržištu primaju depozit isključivo preko debitnih ili kreditnih kartica, a iznosi deopozita su izuzetno veliki (npr. za rentiranje automobila Fiat 500 L neophodno je položiti depozit od više stotina, pa i do 1.000 evra). Međutim, na tržištu su zastupljene i agencije koje primaju depozit u gotovini i to u znatno manjem iznosu, kako bi usluge najma automobila učinile dostupnijim prosečnom srpskom vozaču.

Praksa pokazuje da se depozit u više od 99,9 odsto slučajeva uredno vraća klijentu nakon što je on agenciji vratio ispravan, očišćen automobil, sa onoliko goriva koliko je bilo u rezervoaru kada ga je preuzeo od agencije.


Naša preporuka je da se odabere domaća rent a car agencija, zbog toga što iznos depozita može da se  ostavi u gotovini, a on  je i dosta niži nego u stranim agencijama. Takođe, savet je da se strogo vodi računa o ograničenju kilometraže, jer ukoliko se prekorači, svaki kilometar preko ugovorenog biće naplaćen iz depozita.

Pre nego što iznajmite automobil zatražite sve informacije o uslovima iznajmljivanja – limit kilometraže, korišćenje automobila van granica Srbije, koju opremu poseduje automobilo itd. Pored toga, pažljivo pregledajte automobil prilikom preuzimanja, a ukoliko primetite neka oštećenja, zajedno sa operaterom agencije zabeležite ih u ugovoru o rentiranju.


Kada sve navedeno u tekstu dobro proučite, biće znatno lakše da se napravi pravi izbor. A ako je izbor dobar, onda će uživanje u vožnji biti maksimalno.


Ime i prezime
Komentar