Najbolji all-season pneumatici

22. Oct 2016

Nokian Weatherproof
Pneumatici za sve sezone ili sva godišnja doba postaju sve popularniji kod nas od kada je kao zakonska obaveza uvedeno da od 1. novembra svi automobile moraju da budu opremljeni zimskim pneumaticima. Premda nije sporno da je korišćenje dva kompleta pneumatika – zimskih i letnjih celishodnije ima argumenata i za drugu opciju – "all-season". Pre svega manji je trošak, počev od same kupovine pa do zamene i balansiranja dva puta godišnje. Posebno je pitanje i njihovog skladištenja i čuvanja kada se ne koriste, jer nemaju svi mogućnost da obezbede odgovarajuće uslove, a izdatak je i tzv. “hotel za gume”. Da je ova dilema široko rasprostranjena pokazuje i podatak da je u Nemačkoj, svaki osmi montirani pneumatik "all-season".

Eksperti nemačkog automobilskog kluba ACE (Auto Club Europa) ispitali su deset različitih all-season pneumatika i uporedili njihovo ponašanje u poređenju s klasičnim letnnjim, odnosno zimskim pneumatikom.

Test je obavljen na temperaturama između -20 i +40 stepeni celzijusa, a rezultat je iznenađujući. Teren na kojem univerzalni pneumatici najviše zaostaju je suv put.

Najbolji na testu, ocenjen kao "vrlo preporučljiv" (203 od mogućih 260 poena) je Nokian Weatherproof. Ovaj pneumatik – baš kao i drugoplasirani Goodyear Vector 4Seasons (194 poena) – postigao je dobre rezultate pre svega na snegu, uz dobru upravljivost i kratak zaustavni put.

Oba pneumatika bila su manje ubedljivi na suvom kolovozu (u poređenju s klasičnim letnnjim pneumatikom). Dok zaustavni put referentnog letnjeg pneumatika (Continental Premium Contact 5) pri brzini od 100 km/h iznosi 37,8 metara, dotle Nokianu treba 44,1 metar, a Goodyearu 46,1 metar. Čak i pravi zimski pneumatik (Dunlop WinterSport 5) ima kraći zaustavni put (45,7 metara) od svih pneumatic za sva godišnja doba, s izuzetkom Nokiana.

I pri kočenju na mokrom kolovozu dva najbolja all-season pneumatika (Nokian: 58,7 metara, Goodyear: 58,9 metara) nalaze se bliže zimskom (Dunlop: 60 metara) nego letnjem pneumatiku (Continental: 52 metra).

Gunnar Beer, ekspert za pneumatike u ACE-u objašnjava rezultate testa: "Skoro svi testirani all-season pneumatici su zapravo zimski pneumatici s limitiranim svojstvima za ostala godišnja doba. Drugim rečima, nude dovoljno bezbednosnih rezervi na snegu i ledu, ali postaju rizičan izbor na kiši, pogotovo u uslovima suvog puta, kada ne mogu da drže korak s klasičnim letnjim pneumaticima", kaže Beer.

Postoji jedan izuzetak – trećeplasirani Michelin CrossClimate (182 poena). Ovaj pneumatik postigao je najbolje rezultate pri kočenju na mokrom i suvom kolovozu, ali zbog slabosti na snegu nije pobedio.

 


Top 10 all-season pneumatika

 

  • Nokian Weatherproof – 203

  • Goodyear Vector 4Seasons – 194

  • Michelin CrossClimate – 183

  • Uniroyal AllSeason Expert – 168

  • Sava Adapto – 164

  • Hankook Kinergy 4s – 164

  • Kumho Solus HA31 – 160

  • Vredestein Quatrac 5 – 160

  • Pirelli All Season – 147

  • Bridgestone A001 – 120

Ime i prezime
Komentar