Nova generacija Serije 1

05. Aug 2019

BMW Serije 1BMW Serije 1BMW Serije 1

 

Najnovija generacija BMW Serije 1 predstavlja potpuno novi koncept i dokaz da je BMW unapredio automobil u pogledu praktičnosti i komfora i smestio ga na FAAR (“Frontantriebsarchitektur”) platformu.

 

Zahvaljujući novoj platformi i poprečno postavljenom motoru, značajno je više prostora u unutrašnjosti automobila. Zapremina prtljažnika iznosi 380 litara, 20 više u odnosu na prethodnika.

 

Modeli dostupni za poručivanje su: 118i, 116d, 118d i 120d xDrive. Benzinsku varijantu pokreće trocilindarski motor zapremine 1,5 litara od 140 KS, dok dizel varijante raspolažu snagom od 116 do 190 KS. Menjači su šestostepeni ručni ili sedmostepeni automatski sa duplim kvačilom, dok je automatski menjač sa osam stepeni prenosa, kao i xDrive sistem pogona, u standardu verzije BMW 120d.

 

Kada je spoljašnji dizajn u pitanju, rešetka hladnjaka je povećana, na C stubovima ističe se Hofmeister kink, kao i dve karakteristične bočne linije. Opciono su dostupni prednji LED farovi (zadnji su deo standardne opreme), a po prvi put Serija 1 može da se naruči sa panoramskim pokretnim krovom. Zahvaljujući tankim štop svetlima koja se protežu duž prtlajžnika, automobil se čini širim i izgleda impozantno. Modeli opremljeni četvorocilindarskim motorima imaju dve prave odvojene izduvne cevi prečnika 90 mm, a model M135 xDrive cevi prečnika 100 mm.

 

Unutrašnjost je, takođe, unapređena, tako da je kod baznog modela dostupan ekran osetljiv na dodir dijagonale 8,8 inča “info-zabavnog” sistema. Dostupne su i kontrola glasom i gestovima, a može da se poruče i verzije sa većim ekranima - od 10,25 inča, digitalnom instrument tablom i “head-up” displejom u boji.

 

BMW Serije 1 u verziji M135 xDrive u standardu poseduje xDrive sistem pogona na sve točkove prilagođen tako da, kada je potrebno, polovinu svoje pogonske sile rasporedi i na točkove zadnje osovine. Poseduje dvolitarski Twin Turbo motor od 306 KS i četiri cilindra uparen sa osmostepenim automatskim menjačem. Maksimalni obrtni momenat je 450 Nm. Zahvaljujući lakšoj karoseriji, novi motor nudi bolje performanse u odnosu na prethodni model, ubrzanje do 100 km/h iznosi 4,8 sekundi, uz limit od 250 km/h. Po prvi put se u standardnoj ponudi nalazi BMW M Sport diferencijal sa blokadom na prednjoj osovini.

 

Svi modeli imaju zadnje “multi link” oslanjanje, a primenjeno je i novo rešenje koje smanjuje proklizavanje pogonskih točkova koje BMW skraćeno naziva ARB. U pitanju je promena u elektronskoj arhitekturi tako da je sistem za prepoznavanje proklizavanja sada integrisan u računar motora. Ovo omogućava mnogo bržu regulaciju i intervenciju kočnicom u slučaju detektovanja proklizavanja.

 

Poručivanje u Srbiji je u toku, a prve isporuke se očekuju već u avgustu i septembru, najavili su iz Radulović Group


Ime i prezime
Komentar