Održan E mobiliti forum

06. Oct 2017

E mobiliti forum
Na koji način Srbija može da napravi korak napred u tehnološkom smislu, koji su to energetski, tehnološki i ekološki izazovi korišćenja električnih vozila, bile su samo neke od tema E mobility foruma, održanog danas u okviru Sajma energetike.

“Korišćenje električnih vozila u direktnoj je vezi sa korišćenjem energenata s obzirom na to da ona idu na struju, a da je Ministarstvo energetike direktno nadležno za struju i bavi se proizvodnjom struje i poslovima oko toga, onda je nama u interesu da to što više zaživi. Spomenuo sam da imamo obaveze za povećanje učešća obnovljivih izvora energije, ovo je jedan od načina kako to može da se ostvari i zato podržavamo čitavu ovu inicijativu. U jednom delu formiranja radne grupe pri ministarstvu rudarstva i energetike koja će se baviti ovim pitanjima. Udruženje i asocijacija su pokrenuli dve inicijative koje su za svaku pohvalu, pravljenje studentske e formule, što je nastavak projekta koji je imao Mašinski fakultet, s tim što su ovde ujedinjena četiri univerziteta, što je neverovatan poduhvat. Što se tiče super brzog punjenja elekrtričnih vozila, projekat je okupio izuzetno veliki broj radova međunarodnih i domaćih stručnjaka i to je jedan od načina da još jednom pokažemo da novi razvoj kreira nove stručnjake, jer bez konkretnog posla ne možete dobijati dobre stručnjake. Ukoliko još uspe da ih zadrži da ostanu u Srbiji, to bi bilo savršeno”, rekao je prof. dr Miloš Banjac, pomoćnik ministra u ministarstvu energetike i rudarstva.

Na Forumu su predstavljena i dva projekta - CEE ChargeNET, koji obuhvata razvoj i izdradu brzih punjača nominalnih snaga od 11, 22, 50 i 150 kilovata u konzorcionom odnosu koji rade domaće firme. Prema rečima Ivana Vulovića, biće to prilika da se pruži šansa našem znanju, struci i nauci da pokažu da mogu da budu konkurentni. Drugi projekat je formiranje timova studenata iz četiri studentska centra u Srbiji Beograda, Niša, Novog Sada i Kragujevca, koji će da rade na razvoju i proizvodnji studentske e formule sa ciljem učešća na evropskim studentskim takmičenjima e formule.

“Forum bi trebalo da pošalje poruku svim relevantnim institucijama koje misle da mi kao društvo možemo da se pomerimo korak napred u tehnološkom smislu, ka naprednijim tehnološkim društvima. To je pre svega usmereno ka mladima, da im damo šansu da kroz konkretne projekte dobiju priliku da ostanu u zemlji i ne razmišljaju da je napuštaju. Želimo da studenti steknu nova znanja i stvaramo bazu koja će da bude interesantna za investitore i investicije da bismo zajedno pomerili stvari na bolje”, istakao je Ivan Vulović, predsednik Nacionalne asocijacije električnih vozila (NAEV).

Prisutnima na Forumu obratili su se, između ostalih, i prof.dr Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,  Simon Cretnik, regionalni direktor Siemens-a za e-mobility kao i profesor dr Slobodan Vukosavić.

Organizatori E-Mobility foruma 2017 bili su Nacionalna asocijacija električnih vozila (NAEV) i Udruženje inženjera elektrotehnike Srbije (UDIES).
 

Ivan Vulović, predsednik NAEVProf. dr Miloš Banjac


Ime i prezime
Komentar