Pet zvezdica za novi Renault Clio

22. May 2019

Renault Clio 
Novi Renault Clio ocenjen je sa pet zvezdica na Euro NCAP testu. Najprodavaniji automobil grupe Renault ispitan je u skladu sa novim, strožijim protokolom koji je uveden prošle godine i postigao je najbolju ocenu na osnovu rezultata na najvišem nivou, nezavisno od segmenta.

Premda će peta generacija legendarnog Clia da bude predstavljena uskoro, već uživa status jednog od najbezbednijih gradskih automobila koje je testirao Euro NCAP. Ovo je 22. po redu automobil ove grupe koji je ocenjen maksimalnim brojem zvezdica.

Novi Renault Clio ostvareni uspeh može da zahvali poboljšanoj pasivnoj bezbednosti i najzaokruženijoj ponudi sistema za pomoć u vožnji u svojoj klasi.

Zasnovan na sasvim novoj Alijansinoj modularnoj platformi CMF-B, novi Clio odlikuje se optimalnom konstrukcijom karoserije, obnovljenom strukturom sedišta i sigurnosnim pojasevima osmišljenima da pružaju optimalnu podršku za sve putnike, bez obzira na njihovu veličinu ili položaj u automobilu, a ukupnoj bezbednosti doprinose i pirotehnički predzatezači i graničnici sile zatezanja. Renault zagovara upotrebu tehnologije Fix4sure zbog njene izuzetne sposobnosti da zadrži putnike na mestu i spreči podvlačenje. Osim toga je, zahvaljujući vrhunskoj prostranosti novog Clia, u njega moguće postaviti dečije sedište bilo koje vrste, napred i pozadi, uz pomoć pričvrsnih tačaka ISOFIX i sistema i-Size, a pruža i bolju zaštitu za glave putnika u zadnjem delu automobila u slučaju bočnog sudara.

Novi Clio nudi i bogatu serijsku opremu koja uključuje:   
Šest vazdušnih jastuka, ABS sa sistemom za pomoć pri naglom kočenju, kameru i radar (koji omogućavaju rad sistema za zadržavanje automobila u saobraćajnoj traci, sistema za prepoznavanje saobraćajnih znakova uz praćenje ograničenja brzine kao i sistema upozorenja na bezbedno rastojanje i kočenja u nuždi), tempomat/graničnik brzine, upozorenje na neprivezani sigurnosni pojas (važi i za zadnja sedišta ako se na njima nalaze putnici) kao i poziv hitnim službama u slučaju nezgode. Uz to su se za bolju vidljivost pobrinula serijska full LED prednja svetla, automatsko uključivanje kratkih/dugih svetala i samozatamnjujući retrovizor.

Nova arhitektura elektronske opreme Renaulta Clio omogućila je uvođenje aktivnog sistema za kočenje u nuždi koji prepoznaje pešake, bicikliste i druga vozila, a njegovu efikasnost potvrđuje ocena Euro NCAP-a (11/12). Kako bi pružio još veću udobnost i bezbednost, novi Clio uskoro će da uvede napredne sisteme za pomoć u vožnji, kao što je sistem za pomoć u vožnji autoputem i u saobraćajnim gužvama, što će da predstavlja prvi korak ka potpunoj autonomnosti vožnje.

Kao svestrani gradski automobil, novi Clio nudi najbolju bezbenost u svim svojim verzijama, čime ponovo potvrđuje stručnost Renaulta u oblasti bezbednosti za sve, bilo da se radi o putnicima ili drugim učesnicima u saobraćaju. Obnovljenim izgledom, naprednom tehnološkom opremom i svim svojim inovacijama novi Renault Clio otvara novo poglavlje u strategiji proizvoda grupe Renault i nudi najbolje u oblasti bezbednosti u najprodavanijem francuskom automobilu na svetu.


Ime i prezime
Komentar