Polaganje vozačkog ispita – ovo treba da se zna

07. Nov 2017

Poligon za polaganje vozačkog ispita
Ukoliko ste početnik u vožnji i trenutno ste u fazi polaganja vozačkog ispita, postoji nekoliko saveta koji će vam olakšati ulazak u svet vožnje automobile. Većina ljudi reći će vam da je najvažnije da naučite saobraćajna pravila i da prilikom vožnje stalno imate na umu i poštujete ista. To jeste istina, ali mi vam nudimo savete koji su pored toga takođe važni, a možda nepravedno zapostavljeni.

Psihičko stanje vozača je ono što igra veliku ulogu prilikom polaganja vozačkog ispita. Recimo da ste saobraćajna pravila savladali i sada je došlo vreme da ih primenite prilikom polaganja vozačkog ispita. Pre nego što krenete preispitajte svoje razmišljanje i svoja osećanja. Ako mislite da ispit nećete položiti jer ne verujete u svoje sposobnosti, onda je verovatno potrebno da uzmete još časova. Ukoliko vam svi oko vas govore da je očigledno da ste dobar vozač, ali vi i dalje osećate strah, popričajte sa sobom da biste otkrili koja je vaša unutrašnja kočnica?

Unutrašnja kočnica može da bude strah od nepredvidivih situacija na putu. Ne može da se kaže da taj strah nije opravdan. U današnje vreme vožnja na putu često se upoređuje sa lutrijom. Da, bezbednost u saobraćaju zavisi od savesti vozača, ali veliku ulogu igra i sreća. Vi ćete svojim četverotočkašem da se uključite u saobraćaj sa naumom da poštujete sva pravila vožnje, ali ko garantuje da će to isto da urade i ostali učesnici u saobraćaju? To je element nepredvidivosti o kome govorimo – reakcije ostalih učesnika u saobraćaju! Nemojte da vas to obeshrabri, jer čak i rulet, kao primer igre na sreću, ne zavisi samo od sreće, već može da se razradi sopstvena strategija kako biste bili uspešniji. Zatražili smo savet poznavaoca ove tematike, o tome kako okrenuti sreću na svoju stranu, a on je rekao sledeće: “U redu je da se veruje u svoj srećan broj, ali kako biste povećali šanse za uspeh, morate da proširite vidike i pokušate sa više brojeva i polja.” Sličan savet može da se primeni i za vožnju: bez obzira na to što verujete da ste vi savesni i vešti, znajte da to nije dovoljno. Vi upravljate svojim reakcijama, ali budite spremni i da predvidite reakcije drugih vozača i da na njih adekvatno reagujete. Ova strategija biće uspešna ako prošitite vidike, tj. otvorite širom oči kako biste mogli u svakom momentu da vladate situacijom.

Ukoliko spadate u onu grupu vozača koji su toliko samouvereni i smatraju da ne postoji šansa da bilo šta krene po zlu, treba malo da “spustite loptu”. Kada ste previše samouvereni možete previše i da se opuste tako da zanemarite neke znakove na putu koji su jako važni. Kada je reč o vožnji nikada ne možete da znate sve. Svaka nova situacija na putu nauči vas nešto novo i uvek dograđujete svoje znanje i veštine.

Dakle, kako u vožnji, tako i u igrama na sreću, ali i u svim ostalim stvarima u životu, morate da nađete zlatnu sredinu, a to je adekvatna doza samouverenosti. Kada pođete na polaganje vozačkog ispita pored znanja i veština, obavezno sa sobom ponesite hrabrost, samouverenost i naravno sreću!  Ukoliko budete pratili naše savete verujemo da će vam koliko ove zime biti potrebna uputstva o tome kako bezbedno voziti po snegu i ledu, jer ćete u svom novčaniku imati zasluženu vozačku dozvolu.


Ime i prezime
Komentar