Prve fotografije Kie Carnival 4. generacije

30. Jun 2020

Kia CarnivalKia Carnival


Kia Motors Corporation otkrila je prve fotografije novog Carnivala, 4. generacije njihovog najprestižnijeg velikog monovolumena. Novi Kia Carnival (u Severnoj Americi i Australiji prodaje se pod imenom Sedona) dizajniran je da vrhunskom kombinacijom inovacija, prilagodljivosti i stila privuče progresivne mlade porodice.

Veliki monovolumen u novom ruhu donosi dizajnersku evoluciju. Četvrta generacija  Carnivala, koja se zasniva na reputaciji globalno uspešnih prethodnika, dobila je robusniji izgled i dizajnerski identitet karakterističan za novu generaciju modela Kia. Novi model na kojem lepo izgledaju filigranski, futuristički detalji nadahnuti SUV dizajnerskim elementima, u segment monovolumena donosi mišićav izgled sa puno stila.

Novi Carnival dobio je kraći prepust, a A stub je pomaknut nazad kako bi dizajneri dobili duži poklopac motora. Duže međuosovinsko rastojanje je glavni razlog za više prostora u unutrašnjosti, dok istovremeno automobil izgleda duže, sa blago sportskom siluetom. Rezultat je profil koji otkriva Carnivalov dinamičniji genetski kod.

To je naglašeno jednostavnim, ali odvažnim karakternim linijama, koje se protežu uzduž automobila i povezuju prednja i zadnja svetla. Ispod te čiste linije Carnival donosi vizuelno veću karoseriju, sa odvažnijim blatobranima i oštrim linijama duž karoserije.

Novi model dobio je neobičan oblik krova, koji zbog crnih A i B stubova izgleda kao nekakvo ostrvo. Gledajući iz profila dizajnerski element koji odskače nesumnjivo je atraktivno dizajnirani C stub, koji je preuzet od novog Sorenta. Hromirani stub, koji odozdo obgrljuje zadnji bočni prozor i proteže se do zadnjeg kraja, dobio je suptilan dijamantski uzorak koji je našao svoje mesto i u kabini.

Carnival ima novo ‘tigrovo lice,’ koje se proteže po celoj širini vozila. Ovo samouvereno, futurističko lice sadrži svetla i Kijinu ikoničnu masku u obliku tigrovog nosa. Kijini dizajneri to su prozvali ‘simfonična arhitektura’, sa oblikom prednjeg dela koji mnoštvom tehničkih detalja stvara osećaj harmonije i strukturne energije. Maska i svetla su definisani high-tech detaljima i u kombinaciji sa hromom iznad maske kreiraju karakteristično lice novog Carnivala.

Carnivalovi farovi i LED dnevna svetla ostavljaju jedinstven svetlosni pečat. Duga svetla integrisana su u ugao tigrove maske, dok su kratka svetla postavljena posebno, a njihov okvir »preliva« se izvan okvira prednjeg dela. Između dugih i kratkih svetala nalaze se dnevna svetla koja obgrljuju Carnivalove pokazivače pravca i spuštajući se spajaju se sa hromiranim ivicama donje maske.

Branik sa otvorima za protok vazduha koji se skladno dopunjuje sa metalik detaljima i crnim branikom, čini da SUV-ovima inspirisani Carnival izgleda jako robusno.

Pozadi Carnival karakteriše širok, prepoznatljiv oblik kod kojeg su dizajneri upotrebom širokih linija naglasili njegovu vizuelnu čvrstoću.

Te linije su između ostalog vidljive na elegantnim zadnjim svetlima kod kojih su upotrebili jednake detalje kao na prednjim dnevnim svetlima. Svetla su oštrom linijom vizuelno međusobno povezana, a ta linija spušta se i uokviruje registarsku tablicu.

Iznad svetala je hromirana linija, koja počinje na vrhu C stuba i obgrljuje gornju ivicu prtljažnog prozora. Ispod svetla su preko celog zadnjeg kraja linije koje vizuelno dižu težište zadnjeg kraja vozila.

Sportskim terencima inspirisani dizajn Carnivala dobio je metalnu zaštitu voznog sistema koja pored zaštitne ima i dekorativnu funkciju, jer daje robusniji izgled.

Novi Kia Carnival počinje svoj prodajni put u Južnoj Koreji posle koje slede ostala globalna tržišta među kojima nema Evrope.


Ime i prezime
Komentar