Sedišta za decu

12. May 2015

Deca u svojim sedištima
U slučaju sudara, i "mušice postaju slonovi". Čak i pri relativno malim brzinama, prilikom sudara se oslobađaju ogromne sile, tako da malo dete ne mogu da zadrže ni tata ni mama. Primer: ako prilikom kretanja vozila od 50 km/h dođe do sudara, nezbrinuto dete će za desetinu sekunde poleteti napred, dostigavši i svoju tridesetostruku težinu tela - efekat koji se može uporediti sa padom sa krova trospratne zgrade.

Dečija sedišta treba kupovati samo u specijalizovanim radnjama, gde postoji kvalifikovano osoblje koje će vam pružiti neophodne savete i dati uputstva za montažu. Samo pravilna montaža sedišta pruža optimalnu zaštitu. Prilikom kupovine, obavezno obratite pažnju na sledeće:

- sedište se kupuje u zavisnosti od težine deteta, postoji pet grupa (0, 0+, I, II, III),

- obavezno povedite dete prilikom kupovine, ono mora pravilno da sedi i da ga "proba",

- pri montaži naročitu pažnju obratite na pravilno vođenje i zategnutost pojasa,

- zabranjeno je stavljati dečije sedište na mesto suvozača okrenuto suprotno od pravca kretanja, jer ukoliko postoji aktivan vazdušni jastuk može doći do ugrožavanja detetovog života,

- najsigurnije mesto za podmladak je sredina zadnje "klupe", ako za to postoji tehnička mogućnost,

- po aktuelnoj ECE44 normi, verzija 03, sedišta moraju da budu obeležena žutom ili narandžastom ECE-etiketom, sa slovom E u krugu i sa naznakom težine ispod ili iznad kruga.


Ime i prezime
Komentar