Smart ForTwo i ForFour

29. Jan 2015

Smart

 

Revolucija ulazi u

sledeći krug


Mali automobili su oduvek imali poseban šarm i to ih je verovatno i održalo u "životu" i u vremenima kada su veći i prostraniji automobili postajali sve dostupniji. Sinonim za mali i neodoljivi automobil je u svakom slučaju legendarni Mini, međutim u svojoj evoluciji mnogo je porastao tako da sada samo još njegovo ime asocira na mali automobil. Poodavno u ponudi ima mnoštvo malih i mini gradskih automobila, koji su zauzeli svoje mesto na tržištu, ali ne više zbog šarma već iz sasvim pragmatičnih razloga. Međutim, postoji jedan model koji je svojim pojavljivanjem napravio veliki iskorak u poimanju automobila i njegove upotrebne i estetske vrednosti, to je Smart. Prva generacija bila je pandan Swatch satovima koji su raznim dodacima svojim vlasnicima omogućavali da uživaju u svojoj kreativnosti. Bili su  zanimljivi, inovativni i nisu bili skupi, to su bile odrednice i novog malog automobila... Danas je to drugačije. Smart ForTwo (potomak onog prvog) izborio se za svoje mesto širom EU i dobio tako reći poseban status koji se ogleda u posebno za njega obeleženim parking mestima koja pronalazi u njega ugrađena navigacija, a i cena parkiranja je upola niža od važeće tarife, postoje olakšice pri registraciji i sl. 

Nove modele smart modela ForTwo i ForFour u Emil Frey Trening centru u Krnješevcima automobilskim novinarima predstavio je Dragan Čačić, iskusni Mercedesov trener i upoznao ih sa naprednim tehnologijama koje se primenjuju na ovim modelima. Kroz vožnju, doduše samo po velikom parkingu, novinari su imali priliku i da provere po nešto od onoga što su čuli i videli na prezentaciji.

SmartSmartSmart

Novi Smart ForTwo doživeo je poboljšanja doslovno, u svim oblastima i sada je znatno unapređen u pogledu udobnosti. Prepoznatljivi Smart koncept zadnjeg pogona se po prvi put nudi i u varijanti sa četri sedišta - Smart ForFour. Najsavremeniji 3-cilindarski motori od 45 kW/60 KS, 52 kW/71 KS i 66 kW/90 KS obezbeđuju pogonsku snagu, dok se prenos snage obavlja preko 5-stepenog manuelnog menjača ili twinamic automatskog mednjača sa duplim kvačilom. Mnoštvo inovativnih detalja garantuje još bolju zabavu u gradskoj vožnji.
 
"Kao najmlađi automobilski brend Evrope, smart danas ostvaruje uspeh širom sveta. Nikom ne polazi za rukom da kombinuje funkcionalnost i emocionalnost na način na koji mi to radimo, kao pioniri individualne urbane mobilnost. Novi smart ForTwo i ForFour koriste provereni koncept, nudeći više u gotovo svim aspektima – više prostora, više boje, više opreme …čak i još više zabave u gradu! Samo dužina vozila ostaje jedinstvena kao što je i bila – 2,69 metara", kaže Anet Vinkler, šef za smart u Daimleru-u. "Potpuno nova ideja urbane mobilnosti predstavlja veliki trijumf."

"U fazi planiranja smo imali jasnu predstavu da želimo da u novom smartu zadržimo zadnji pogon, kako bi nastavili da u punoj meri koristimo snagu vozila u gradskoj vožnji”, objašnjava Jerg Prigl, direktor proizvodne grupe kompaktnih automobila u Mercedes-Benzu. "Uprkos strožijim bezbednosnim zahtevima, uspeli smo da zadržimo jedinstvenu dužinu modela smart ForTwo od svega 2,69 metara", dodaje Markus Ridel, direktor razvoja modela smart. "Ovaj model deli svoju arhitekturu sa novim modelom ForFour. Oba vozila smo prilagodili potrebama savremenog gradskog saobraćaja. Moj tim je posebno ponosan na prečnik kruga okretanja, koji postavlja potpuno novi standard za model ForTwo od svega 6,95 metara".

SmartSmartSmartSmart

Kompaktne dimenzije i mudro osmišljeni detalji potvrđuju jedinstvenu funkcionalnost. Novi smart ForTwo i novi smart ForFour su jasno prepoznatljivi kao pripadnici iste porodice. Mnoge karakteristike dizajna, poput farova, rešetke hladnjaka s prednje strane i prepoznatljive tridion bezbednosne ćelije su identične. Oba vozila su izvedena sa motorima u zadnjem delu, što ih čini naročito agilnim u gradskoj vožnji.

"Smart podrazumeva funkcionalan dizajn, jer ovaj brend definišu dva pola – i srce i um. Stil ovog dizajna je furistički i moderan, a zaštitna obeležja Smarta prenose se i na novu eru. Ta obeležja uključuju karakterističnu siluetu sa ultra-kratkim prepustima iznad prednjeg i zadnjeg kraja vozila, svedenim linijama i oblicima, tridion bezbednosnom ćelijom i unapređenim prednjim izgledom”, navodi Gorden Vagener, glavni dizajner u kompaniji Daimler AG.

Zadržava se osnovni koncept bezbednosti koji je tako uspešno utemeljen u prethodnom modelu. Poput oraha, čvrsta školjka štiti meki enterijer od oštećenja: tridion bezbednosna ćelija. Veliki udeo toplo valjanog čelika izuzetne snage i višeslojnog čelika maksimalne snage sada se koristi u proizvodnji novog Smarta. Primenjujući filozofiju „Real LifeSafety“ Mercedes-Benza, kada su u pitanju testovi direktnih sudara, fokus je dat na kompatibilnosti sa znatno većim i težim vozilima. Novo Smart vozilo pokazalo je dobre rezultate u direktnim sudarima sa S-Klasom i C-Klasom.

Napredni sistemi za podršku vozaču koji su nekada bili rezervisani za više klase vozila unapređuju bezbednost i udobnost. To uključuje Crosswind Assist (standardno), upozorenje na čeoni sudar i podršku za ostajanje unutar trake.

SmartSmartSmart

Novi Smart modeli dostupni su sa dva moderna trocilindarska motora: motor sa atmosferskim usisavanjem sa 52 kW/71 KS zapremine od 999 cm3. Veliki obrtni moment motora dostupan je već od 1.000 obrtaja u minuti (maksimum: 91 Nm na 2.850 obrtaja u minuti) obezbeđuje izuzetno ekonomičnu vožnju u višem stepenu prenosa, čak i u gradskoj vožnji.

Turbo motor sa 66 kW/90 KS je vrhunskog kvaliteta. Motor sa 898 cm3 ima maksimalni obrtni moment od 135 Nm pri 2.500 obrtaja u minuti. Potpuno novi turbopunjač ima elektronski ispusni ventil koji omogućava veću dinamiku motora uz značajno smanjenje potrošnje goriva. Automatski start/stop sistem je još jedna specifična karakteristika ovog vozila.

Biće dostupan i osnovni benzinski motor sa 45 kW/60 KS. Oba sistema prenosa su novina za Smart: kupci mogu da biraju između petostepenog manuelnog menjača i twinamic prenosa sa duplim kvačilom.

Tri linije opreme (passion, prime i proxy), kao i širok spektar opcionih dodataka, od kojih su neki bili rezervisani za više segmente, čine svaki Smart ForTwo ili Smart ForFour jedinstvenim. Čak i u osnovnoj verziji, oba modela nude sveobuhvatan spektar karakteristika kada su u pitanju bezbednost i udobnost. To uključuje LED svetla za vožnju po danu, centralni sistem zaključavanja sa daljinskim upravljanjem, zaključavanje sa vizuelnom potvrdom i imobilizatorom, kontrolu vožnje sa regulatorom brzine (različita ograničenja brzine), indikator spoljne temperature sa upozorenjem na zamrzavanje, instrument tablu sa monohromnim LCD ekranom, putnim kompjuterom i prednjim staklima sa elektronskim podizanjem.

SmartSmartSmart

„Passion“, „Prime“ i „Proxy“ su nazivi tri linije opreme za modele Smart for wto i Smart ForFour koje omogućavaju prilagođavanje, pre svega kad je u pitanju njihova unutrašnjost. Karakteristike ovih linija podrazumevaju kožni multifunkcionalni upravljač, instrument tablu sa ekranom u boji veličine 3,5 inča i sedišta sa grejačima.


Multimedijalni sistemi su u skladu sa najvišim standardima, sa sveobuhvatnom podrškom za pametne telefone, navigacijom u realnom vremenu i intuitivnim upravljanjem pomoću ekrana osetljivog na dodir. Po prvi put, smart nudi JBL zvučni sistem, koji proizvodi impresivan, pun zvuk. Ovaj sistem poseduje šestokanalno DSP pojačalo (240 W) u modelu ForTwo i osmokanalno DSP pojačalo (320 W) u modelu ForFour. Ukupno osam (ForTwo) odnosno dvanaest (ForFour) kvalitetnih zvučnika omogućava izvanredno iskustvo u slušanju muzike.

Izuzeno kratki prepusti na prednjem i zadnjem delu su takođe tipične dimenzije kod nove generacije modela smart. A zahvaljujući 100 mm širem tragu, točkovi su dodatno izbačeni. Ove karakteristične proporcije omogućavaju izvrsnu vidljvosti okretnosti zajedno sa pozadi postavljenim motorom omogućavaju prostrani smeštaj za putnike i u tako kompaktnim dimenzijama. Kontrast između boja tridion bezbednosne ćelije i bočnih ploča je još jedna karakteristična osobina brendasmart.

Novi Smart ForFour je lako prepoznatljiv kao član nove linije modela Smart, sa mnogim elementima dizajna zajedničkim sa modelom Smart ForTwo. Sasvim logično, najveća razlika između modela ForTwo i ForFour uočava se iz profila: Smart ForTwo ima velika vrata koja se nastavljaju u B-stub sa staklom bez okvira.

 „Loop“ je naziv koji su dizajneri dodelili emocionalnom pristupu koji se prepoznaje u lajtmotivu enterijera, na primer u ukrašenoj instrument tabli i vratima. Izvajana instrument tabla sastoji se iz dva dela – istaknut i naglašen spoljašnji deo koji po želji može da bude prekriven tkaninom, i veliki, konkavni unutrašnji deo koji sadrži funckionalne elemente. Instrumenti i multimedialni centar za zabavu sa radiom i navigacijom izgledaju kao da lebde ispred instrument table.

Trokraki kožni upravljač po želji dostupan je i u multifunkcionalnoj verziji koja omogućava upravljanje radiom ili uređajem za navigaciju koji su smešteni na sredini instrument table. Prema tome, unutrašnjost odražava vrednosti mlade, aktivne i umrežene generacije.

SmartSmartSmart

 


Osnovne dimenzije za dva nova modela Smart

 

 

Smart

ForTwo

ForFour

Dužina (m)

2,69

3,49

Širina (m)

1,66

1,66

Visina (m)

1,55

1,55

Međuosovinsko rastojanje (mm)

1,873

2,494

Prečnik kruga okretanja (od ivičnjaka do ivičnjaka) (m)

6,95

8,65

Prečnik kruga okretanja (od zida do zida) (m)

7,30

8,95

Dužina enterijera (od pedale gasa do zadnjeg kraja) (mm)

2.011,6

2.707,3

Indeks telesnog prostora (odnos dužine i dužine enterijera) (%)

75

77

Kapacitet prtljažnika (iza prednjih sedišta) (L)

260

730

Kapacitet prtljažnika (iza prednjih sedišta do krova) (L)

350

975

Kapacitet prtljažnika (iza prednjih sedišta) (L)

-

185

Kapacitet prtljažnika (iza prednjih sedišta do krova) (L)

-

255

 

SmartSmartSmart


Ime i prezime
Komentar