Stiže električni BMW serije 7

24. Mar 2020

BMW 7 Series electricBMW 7 Series electricBMW 7 Series electric

Sledeća generacija serije 7 dobiće ekskluzivnu opciju električnog pogona. Prototipom buduće serije 7 pogonjenim baterijskim-električnim pogonom BMW je to sada zvanično potvrdio.

Uprkos velikom interesovanju BMW-a za kinesko tržište, a naročito uveravanju da će zadržati najdragoceniji V12 motor u seriji 7 najmanje do 2023. godine, sve je jasnije da on neće opstati posle te godine. Drugim rečima, najkvalitetniju verziju sledeće generacije serije 7, koja će da bude lansirana 2023. godine, neće pokretati izuzetno snažni dvanaestcilindarski agregat, nego moćnija kombinacija dva snažna elektromotora.

Oliver Zipse, šef upravnog odbora BMW na konferenciji za štampu izneo je uverenje da će najbolje motorizovana serija 7 biti električna. U ponudi za buduću seriju 7 biće ukupno četiri različite pogonske opcije, benzin, dizel, hibridna i akumulator-električna. Zahvaljujući BMW-ovoj adaptivnoj platformi, sve alternative pogona biće postavljene na jednu platformu koja će imati samo infrastrukturu i prateće elemente prilagođene odabranom pogonu.

Očekuje se da će u ponudi da se nađu čak dva derivata električnog automobila serije 7. Takozvanu opciju i7, kako će se zvati najbrža, pokreće pogonski sklop kao predstojećem modelu BMW i4 koji je najavljen za 2021. godinu. To znači dva elektromotora, od kojih je svaki ugrađen na jedan par točkova, ukupne sistemske snage oko 530 KS i baterija kapaciteta 80 kWh (ugrađena u pod automobila).

Vrhunski model verovatno će nositi naziv i7S i pokretaće ga kombinacija elektromotora koji će da razvije maksimalnu snagu od oko 650 KS. Dovoljan domet obezbediće 120-kilovatna baterija ugrađena u pod automobila. BMW i7S stizaće do 100 km/h brže od današnjeg M760Li kojem je za dostizanje ove brzine potrebno samo 3,7 sekundi. Najveća brzina biće ograničena na tradicionalnih 250 km/h.

Ovom najavom BMW je jasno stavio do znanja da će za nekoliko godina svi njihovi modeli na tržište da budu u baterijsko-električnim verzijama. Međutim, BMW je jasno stavio do znanja da njihov fleksibilni asortiman značajno smanjuje njihovu osetljivost na moguć loš odziv tržišta. Budući da će da budu u mogućnosti da proizvedu i klasične i moderne verzije svih električnih modela na istim linijama, to znači da će da budu prisiljeni da ulažu znatno manje u proizvodne linije od ostalih proizvođača. Pored toga, njihove linije moći će da rade punim kapacitetima, bez obzira na podelu tržišta između pojedinih vrsta motorizacije.

 

BMW


Ime i prezime
Komentar