Svetska kriza na tržištu automobila

30. Jul 2019

Novi automobili

U prvoj polovini ove godine u svetu je prodato 7,1 odsto manje automobila nego u istom periodu prošle godine, a u Evropi je taj procenat iznosio 3,1 odsto.

 

Prema podacima organizacija VDA i ACEA, prodaja na gotovo svim značajnim tržištima je u padu, a rast je zabeležen jedino u Brazilu.

 

Kako prenosi portal 24sata, U Evropi je ove godine prodato 3,1 odsto manje automobila, ali najgore je u Kini u kojoj je ove godine prodato čak 14 odsto manje automobila.

 

Konkretno, u Kini je prodato čak 1,6 miliona manje automobila, što bi moglo da izazove velike probleme za skoro sve proizvođače koji su mnogo investirali u Kinu poslednjih godina očekujući nezaustavljiv nastavak rasta prodaje.

 

Još jedna loša vest je veliki pad u Indiji (10,3 odsto), jer upravo je Indija pored Kine okosnica rasta svetske automobilske industrije.

 

Smanjena je potražnja za automobilima i u SAD, Rusiji, Japanu i drugim zemljama. U Evropi je zabeležen osetan pad na svim tržištima, a najviše u Skandinaviji. Veliki rast beleže jedino Litvanija i Rumunija.

Srbin info


Ime i prezime
Komentar