Svetska premijera Mercedesa-AMG Project ONE

16. Sep 2017

Mercedes-AMG Project ONEMercedes-AMG Project ONE


Mercedes-AMG Project ONE imao je svetsku premijeru na Međunarodnom salonu automobila (IAA) u Frankfurtu. Po prvi put jedan trkački automobil pokazuje najnoviju i efikasnu hibridnu tehnologiju Formule 1 koja stiže direktno sa trkačke staze na put i predstavlja vrhunac 50. godišnjice AMG-a.

Ovaj hibrid visokih performansi razvija više od 1.000 KS i postiže brzine iznad 350 km/h. Kombinuje izvrsne performanse za trke i hibridnu tehnologiju Formule 1 uz primernu efikasnost. Ovo je prvi takav automobil na svetu.

Složeni razvoj realizovan je u uskoj saradnji sa stručnjacima Formule 1 kod Mercedes-AMG High Performance Power trains u Brixworthu i Mercedes-AMG Petronas Motorsport timom u Brackleyu. Zajedno s AMG GT konceptom, Mercedes-AMG Project ONE pruža još jedan uvid u buduću strategiju efikasnosti hibridnog pogona sportskih automobila u Mercedes-Benzu.

Pogon se sastoji od visoko integrisane i inteligentno umrežene jedinice koja uključuje jedan hibridni, turbopunjeni motor s unutrašnjim sagorevanjem sa ukupno četiri električna motora. Jedan je integrisan u turbopunjač, drugi je ugrađen direktno na motor s sagorevanjem s priključkom na kućište radilice, a dva preostala motora pokreću prednje točkove.

Hibridni turbobenzinski 1.6 V6 motor s direktnim ubrizgavanjem i integrisanim električnim motorom može da postigne i preko 11.000 o/min, što je trenutno jedinstveno za bilo koje vozilo u pokretu. Međutim, mogao bi on da se zavrti i brže, ali je trenutno ovo limit za duži vek i korišćenje komercijalno dostupnog Super Plus benzina umesto trkačkog goriva.

Na prednjoj osovini nalaze se i dva elektromotora od 120 kW. Svaki je povezan s prednjim točkom preko reduktora. Prednja osovina s potpuno električnim pogonom omogućuje pojedinačno ubrzanje i kočenje svakog prednjeg točka, a time i selektivnu raspodelu obrtnog momenta za naročito visok nivo dinamike automobila.

Svaki električni motor ima sopstvenu elektroniku koja se nalazi u neposrednoj blizini elektromotora u podu.


Ime i prezime
Komentar