Svetska premijera prvog električnog Lexusa

25. Nov 2019

Lexus UX 300eLexus UX 300eLexus UX 300e


Lexus predstavlja svoj prvi baterijski električni automobil (BEV), UX 300e, na Međunarodnoj izložbi automobila u Guangzhou koja traje do 1. decembra 2019. godine.

Od predstavljanja modela RX 400h 2005. godine, Lexus je predvodnik tehnologije elektrifikacije automobila, igrajući vodeću ulogu u ponudi proizvoda koji se odlikuju vrhunskim performansama, a istovremeno imaju smanjen negativan uticaj na okolinu. Na Salonu automobila u Tokiju 2019. godine Lexus je predstavio svoju globalnu strategiju elektrifikacije, nazvanu Lexus Electrified, koja ima za cilj da napravi temeljni skok u performansama, upravljivosti i kontroli automobila, uz još veći užitak za vozača.

Pre svega, tehnologija Lexus Electrified omogućava integrisanu kontrolu nad pogonskim sklopom, upravljanjem, oslanjanjem i kočnicama, čime se realizuje krajnji potencijal tehnologije upravljanja elektromotorima koja je začeta u hibridnim automobilima. Uz ovu tehnologiju može da se kontroliše pogonska snaga radi obezbeđivanja idealnog položaja automobila u svakoj situaciji u vožnji. Lexus želi da proizvodi automobile koji pružaju užitak uz maksimalnu bezbednost u vožnji.

Kao prvi proizvodni model pod zastavom Lexus Electrified, potpuno električni UX 300e razvijen je u cilju odličnih putnih performansi. Lexusovi inženjeri zadržali su upečatljivi dizajn i praktične karakteristike crossovera UX netaknutim, a fokusiralii su se na stvaranje prednosti u pogledu performansi koje su jedinstvene za električne automobile. Elektromotor velike snage u UX-u 300e obezbeđuje prirodan osećaj, uprkos snažnom karakteru ubrzanja, a baterije velikog kapaciteta, smeštene direktno ispod poda putničke kabine, omogućavaju nisko težište uz domet vožnje od 400 km.

U kombinaciji s najnovijom tehnologijom povezivanja, UX 300e maksimalno koristi prednosti električnih automobila uz pružanje voznih performansi i praktičnosti u jednom paketu (filozofija „yet“).

Početak prodaje modela UX 300e predviđen je tokom 2020. godine u Kini i na evropskim tržištima, a u Japanu početkom 2021. godine.
 

 

Glavne odlike modela UX 300e


Prvi EV iz Lexusa spaja rafinirane vozne karakteristike i nizak nivo buke i vibracija koji su deo DNK ove marke.

Lexus je uvek bio fokusiran na pružanje zadivljujućih performansi, a to vredi i za razvoj BEV-a. Počevši s legendarnim Lexusovim prefinjenim voznim karakteristikama kod UX-a, Lexusovi inženjeri su uspeli da iskoriste novi električni pogonski sklop kako bi dodatno unapredili putne performanse automobila. Istovremeno, putnička kabina kod UX 300e jedna je od najtiših u klasi, kao što je i moglo da se očekuje s obzirom na nasleđe u oblikovanju zvuka koje je deo Lexusovog DNK.

•    Funkcija Drive Mode Select u modelu UX 300e daje vozačima mogućnost odabira mirnog ubrzavanja i usporavanja u skladu s okolnostima. Vozači mogu da osete snažno ubrzanje i trenutni efekat obrtnog momenta električnog pogonskog sklopa nakon pritiska na papučicu i da koriste lopatice iza upravljača na sličan način prilikom kočenja motorom, kroz četiri nivoa usporavanja generatorskim kočenjem – istovremeno uživajući u prirodnom osećaju vožnje. 

•    UX 300e pruža odlične dinamičke performanse zahvaljujući niskom težištu koje je postignuto smeštanjem elektromotora i baterije ispod karoserije automobila, u kombinaciji s raspodelom težine prednji/zadnji deo i momentom inercije.

•    Visok nivo performansi platforme GA-C naglašen je dodatnim ojačanjima i optimizovanjem prigušenja amortizera radi usklađivanja s dinamičkim promenama usled elektrifikacije.

•    Iako su EV prirodno tihi, UX 300e ima dodatnu izolaciju iznad same baterije, a prigušuje i spoljašnje zvukove kao što su strujanje vazduha ili lupkanje šljunka koji bi inače bili primetni bez zvuka motora i menjača. Lexusov fokus na oblikovanje zvuka pruža vozaču užitak komforne vožnje u kabini.

•    Inženjeri su posebnu pažnju posvetili zvuku u vožnji radi stvaranja prirodnog osećaja. Sistem aktivne kontrole zvuka (Active Sound Control - ASC) prenosi prirodne zvukove okoline radi poimanja uslova vožnje i pruža prirodni osećaj putnicima u kabini.


Legendarna Lexusova pouzdanost nasleđena je od hibridne tehnologije

U razvoju UX300e, Lexus koristi znanje prikupljeno kroz razvoj hibridnih sistema koji su predvodnici u automobilskoj industriji, i primjenjuje isti nivo kvaliteta i praktičnosti u svom prvom serijskom EV koji je uvek primenjivao kod svih drugih modela. Lexusov inženjerski tim ostvario je izuzetnu pouzdanost baterije i usvojio najnovije tehnologije povezivanja radi dostizanja maksimalne iskoristivosti svih funkcionalnosti pametnih telefona u svakodnevnoj upotrebi.

•    Efikasnost elektromotora, invertera, prenosa i baterije velikog kapaciteta podignuti su na najviši nivo, korišćenjem znanja prikupljenog kroz razvoj hibridnih automobila. Poboljšavanjem performansi celog sistema, domet vožnje modela UX 300e je umirujućih 400 km.

•    Baterije se odlikuju sistemom upravljanja temperaturom koji deluje pri niskim i visokim temperaturama okoline. Pouzdanost je, osim toga, poboljšana korišćenjem višestrukih kontrolnih sistema koji regulišu punjenje i sprečavaju opasnosti kao što je prejaka struja punjenja.

•    UX 300e nudi sve najnovije u tehnologiji povezivanja automobila. Povezivanjem pametnog telefona putem posebne aplikacije, vozači mogu da proveravaju stanje napunjenosti baterije i domet. Sadržano je i upravljanje punjenjem, na primjer funkcija koja obaveštava vlasnika kada će automobil da bude potpuno napunjen ili određivanje termina punjenja u skladu s očekivanim terminom sledeće vožnje. Ova aplikacija omogućava vlasniku i daljinsko upravljanje različitim praktičnim funkcijama kao što su klima uređaj, grejanje sedišta i odleđivanje prozora.


Odlikuje se izuzetnim dizajnom i visokom funkcionalnošću izvornog UX-a

Izuzetan dizajn i visoka funkcionalnost je kompaktnog crossovera Lexus UX prenesena je na UX 300e, stvarajući odličan ukupni paket.

•    Povrh hrabrog i sofisticiranog izgleda karoserije koji oslikava čvrstoću i okretnost u vožnji, Lexus je razvio posebne aerodinamične naplatke i zaštitne poklopce voznog sistema za UX 300e.

•    Smeštaj sistema shift-by-wire na centralnoj konzoli doprinosi jednostavnosti i funkcionalnosti oblikovanja unutrašnjosti.

•    Lexus postavlja kao svoj prioritet razvoj najnaprednijih bezbednosnih tehnologija i njihovo brzo ustupanje vozačima. UX 300e odlikuje se sistemom Lexus Safety System+ jer Lexus nastavlja da čini napore za sprečavanje nesreća i pogibija, kao i za smanjenje napora vozača i razvoj sistema pomoći vozaču radi stvaranja prirodnijeg i bezbednijeg iskustva vožnje.


Ime i prezime
Komentar