Volkswagen I.D. R spreman za trku Pikes Peak

14. Apr 2018

Volkswagen I.D. R Pikes Peak

Najnoviji projekat marke Volkswagen u oblasti autosporta dobio je svoje ime: I.D. R Pikes Peak. To je naziv za potpuno električni prototip trkačkog automobila kojim Volkswagen želi da nastupi na trci Pikes Peak International Hill Climb 24. juna 2018. u Coloradu, SAD.

Električni sportski automobil s pogonom na sve točkove objedinjuje svoju ulogu predstavnika buduće električne familije I.D. s paletom proizvoda marke Volkswagen koja se odlikuje najizraženijim sportskim karakteristikama, modelima kompanije R GmbH. On istovremeno predstavlja prvi korak u pravcu buduće intenzivnije saradnje između kompanija Volkswagen R i Volkswagen Motorsport. Marka Volkswagen pri tome planira da do 2025. godine ponudi više od 20 potpuno novih električnih automobila. Početak proizvodnje prvog serijskog modela game I.D. predviđen je za kraj 2019. godine u nemačkom gradu Zwickau.

 "S Volkswagenom i familijom I.D. želimo na sam vrh električne mobilnosti", objašnjava Frank Welsch, član uprave zadužen za razvoj. "Učestvovanje u najpoznatijoj brdskoj trci na svetu modelom I.D. R Pikes Peak nema samo simbolično značenje, već generalno predstavlja i značajan test izdržljivosti za razvoj električnih automobila."

Jürgen Stackmann, član uprave zadužen za prodaju, marketing i postprodaju, dodaje: "Pikes Peak je bez dvoumlljenja najlegendarnija brdska trka na svetu. To je izvanredna prilika za Volkswagen da zahvaljujući projektu I.D. R unese emocije i sportski duh u temu električne mobilnosti."

Međunarodna brdska utrka Pikes Peak - poznata i pod imenom Race to the clouds - održava se od 1916. godine u blizini Colorado Springsa na planinskom masivu Rocky Mountains. Deonica od 19,99 kilometara vodi od starta na visini od 2.800 metara do vrha na 4.302 metra nadmorske visine. Volkswagen je u brdskoj utrci Pikes Peak poslednji put učestvovao 1987. godine spektakularnim Golfom opremljenim sa dva motora i impozantnom snagom od 652 KS, ali je za malo propustio pobedu.

"Dakle, krajnje je vreme za povratak!", kaže Sven Smeets, direktor kompanije Volkswagen Motorsport. "I. D. R Pikes Peak za nas predstavlja izuzetno uzbudljiv izazov kako bismo pokazali šta je električnim pogonom sve moguće u autosportu. Naša kompletna posada oko vozača Romaina Dumasa izuzetno je motivisana da ostvari novu najbolju vrednost za električne automobile."

 

Rhys Millen pobednik Pikes_Peak_2015.

 

Rhys Millen šampion

 

Pikes Peak International Hill Climb ili popularno nazvan Trka do oblaka, jedna je od najstarijih automobilističkih trka na svetu koja se u planinama Colorada održava već 99 godina.

Trka koja je vožena 2015. godine ima poseban, istorijski značaj. Naime, pobednik Novozelanđanin Rhys Millen je vozeći  električni automobil eO PP03 letonske kompanije Drive eO,  postavio je rekord u klasi električnih prototipova. Millen je, uprkos problemima i gubitku mehaničke kočnice postigao najveću brzinu i vremenom od 9:07.222 postavio i rekord staze za električne modele.


Ime i prezime
Komentar