Volkswagen pretvara ostrvo u mobilnu zajednicu

04. Nov 2020

Volkswagen-Astipalea

 

Izolovanoj opštini u Egejskom moru sa 1.300 stalnih stanovnika predstoji transformacija pomoću rešenja s kojima nema emisija ugljenika. Volkswagen će pomoći Grčkoj da ukine upotrebu fosilnih goriva na ostrvu Astipalea tako što će uvesti vozila na potpuno električni pogon, a uz instaliranje elektrana na obnovljive izvore stvara se model koji može da se primeni u Evropi i šire.

 

Zamenik ministra inostranih poslova Grčke Kostas Fragkogiannis, zadužen za ekonomsku diplomatiju i predsednik Upravnog odbora Volkswagen Groupa Herbert Diess potpisali su memorandum o razumevanju i tako obeležili početak projekta kojim će biti postavljeni temelji da se na ostrvo Astipalea uvedu samohodna vozila. Ova zajednica na jugoistoku Egejskog mora odabrana je za promociju održive mobilnosti i energetske nezavisnosti.

 

Nemački proizvođač automobila je saopštio da će prvo isporučiti i montirati opremu koja omogućava potpuni prelazak na elektromobilnost i vezana pametna rešenja. Plan je da se vozni park zameni električnim jedinicama – od skutera do ambulantnih kola i lakih komercijalnih četvorotočkaša, te da se broj smanji za trećinu sa sadašnjih 1.500.

 

Pametnim uslugama za mobilnost potrebno je manje vozila

 

Grčka je preuzela zadatak da razvije infrastrukturu i zameni postojeća četiri generatora na dizel-gorivo hibridnim sistemom sa baterijama za skladištenje struje. Vlada je navela da će se osloniti na solarne ploče i proizvodnju energije iz vetra. Novi izvori će po planu pokriti većinu potražnje.

 

Mitsotakis: Astipalea može da postane primer koristi za male zajednice od prevazilaženja starih problema novim rešenjima

 

Projekat počinje u prvom kvartalu sledeće godine, a rok za završetak je kraj 2026. godine. Predstavnici dve strane su otkrili da će uvesti pametne usluge za mobilnost i da će uz mogućnost zajedničkog prevoza za korisnike Astipalea moći da funkcioniše s manje automobila.

 

Ostrvo ima tri naselja i 1.300 stalnih stanovnika, ali ga zato posećuje 70.000 turista godišnje. Vozila na potpuno električni pogon biće dostupna putnicima za naručivanje dan i noć preko mobilne aplikacije i tako će unaprediti javni prevoz, kazali su učesnici u projektu. Sada postoje samo dva autobusa, a linije ne pokrivaju celu Astipaleu.

 

Funkcije autopilota biće razrađene u narednom koraku

 

Autonomna vožnja je dugoročni cilj, kažu u Volkswagenu i Vladi rečene balkanske zemlje i obećavaju da će se prvo pozabaviti funkcijama za poluautonomno upravljanje.

 

Grčka država je preuzela odgovornost za donošenje zakonodavnog paketa o podsticajima za lokalno stanovništvo. Fragkogiannis tvrdi da su domaće banke pristale da plasiraju povoljne zajmove. U planu je postavljanje 230 privatnih i nekoliko javnih tačaka za punjenje.

 

“Astipalea može da postane i postaće model za održivi razvoj, ne samo na nacionalnom, nego i na evropskom i globalnom nivou. Ona može da bude primer koristi za male zajednice od prevazilaženja starih problema novim rešenjima”, izjavio je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis.

 

Volkswagen-Astipalea

 

Volkswagen spremio svoje glavne električne modele

 

“Politika, biznis i društvo imaju zajedničku odgovornost i interes za ograničavanje klimatskih promena i očuvanje dobrih uslova življenja na ovoj planeti. Drugo, zaštita klime i mobilnost bez emisija ugljenika ne vode gubitku kvaliteta života. Umesto toga, čine život zdravijim, čistijim, lakšim, udobnijim”, rekao je Diess.

 

Generalni direktor Volkswagena je podvukao da će automobilski gigant koristiti svoje modele e-up!, ID.3 i ID.4 i da će njegov komercijalni ogranak proizvesti vozila potrebna javnim institucijama i za komunalne usluge.

 

Margo Tsirigotis Oge iz Saveta za održivost kompanije sa sedištem u Volfsburgu naglasila je da će projekat Astipalea biti kao laboratorija. “Tokom sprovođenja javlja će se izazovi koje ni Volkswagen niti grčka vlada sada mogu da predvide. Biće napretka, ali i poteškoća. Partneri bi trebalo da to otvoreno objavljuju i da redovno sastavljaju izveštaje o toku implementacije”.

 

Volkswagen je svoju studiju pokrenuo početkom godine na ostrvu Tasos.

Balkan Green Energy News

 


Ime i prezime
Komentar