Volkswagen otkupljuje zabranjene dizel automobile

31. Mar 2018

Volkswagen eko akcija

Volkswagen Group je nakon ekološkog programa za stare dizel automobile koji je trajao do 31. marta 2018. godine, sada najavio novi. Naime, nemački automobilski gigant objavio je će da otkupi nove dizel automobile ukoliko ih nemački gradovi zabrane.

Volkswagen navodi da se ovaj predlog odnosi na automobile kupljene od 1. aprila do kraja 2018. godine i da će ponuda važiti tri godine od uvođenja zabrane.

Najveći evropski proizvođač automobila dodao je da će ponuditi podsticaje za kupovinu novih automobila opremljenih dizel motorima.

Saopštenje je objavljeno nakon što je sud u Nemačkoj prošle nedelje odlučio da gradske vlasti imaju pravo da zabrane upotrebu dizel vozila koja najviše zagađuju vazduh.

U mnogim gradovima u Nemačkoj premašeno je ograničenje emisije azotnog oksida u atmosferu, a poznato je da ovaj gas izaziva probleme respiratornih organa.

Strah od zabrana doveo je do pada potražnje za automobilima sa dizel motorima, koji su ključni za napore proizvođača da ispune regulative o manjoj emisiji ugljen dioksida.

Dizeli automobili su žestoko kritikovani zbog emitovanja azotnog oksida, ali oni istovremeno emituju manje ugljen dioksida od automobila koji imaju benzinski pogon.

Prodaja dizel automobila u Nemačkoj prošle godine je opala za 19 odsto.


Ime i prezime
Komentar