Volkswagen razvija električni trkački automobil

20. Oct 2017

Volkswagen za Pikes Peak

Novi izazovi u autosportu s tehnologijom sutrašnjice: Volkswagen razvija električni trkački automobil za najpoznatiju svetsku planinsku trku. Prototip s pogonom na sve točkove trebalo bi da se nađe na startnoj poziciji trke Pikes Peak International Hill Climb u Coloradu (SAD)  24. juna 2018. godine kako bi na cilju na 4.300 metara nadmorske visine postavio nove najbolje rezultate za električna vozila. Novi projekat iz autosporta deo je transformacije marke Volkswagen u vodećeg proizvođača e-vozila: do 2025. godine marka će u svom portfelju da nudi 23 modela s potpuno električnim pogonom.

"Planinska trka Pikes Peak jedno je od najpoznatijih svetskih automobilskih takmičenja. Pri tome predstavlja ogromni izazov i stoga je idealna za dokazivanje snage tehnologija budućnosti", objasnio je dr. Frank Welsch šef sektora za razvoj. "Naš električni trkački automobil biće opremljen inovativnom tehnologijom u oblasti akumulatora i pogona. Ovaj ekstremni ispit izdržljivosti na Pikes Peaku doneće nam važna saznanja u pogledu daljeg razvoja i pružiće uvid u naše proizvode i njihovu tehnologiju."

Ovaj automobil razvija kompanija Volkswagen Motorsport u uskoj saradnji sa sektorom za tehnički razvoj u Wolfsburgu. "Trka na Pikes Peaku predstavlja novi početak za nas. Prvi put razvijamo potpuno električni trkački automobil", objašnjava Sven Smeets, direktor Volkswagen Motorsporta. "Ovaj projekat važna je prekretnica u novom oblikovanju autosporta. Naša ekipa s posebnim entuzijazmom prihvatiće ovaj veliki izazov." Kompanija Volkswagen Motorsport zadnji put učestvovala je u trci na Pikes Peaku 1987. godine sa spektakularnim Golfom s dva motora, koji je za dlaku promašio liniju cilja. "Krajnje je vreme za revanš", nastavlja Smeets.


Ime i prezime
Komentar