Žedni vozači prave isti broj grešaka kao pijani

17. Jun 2015

Flaša vode u automobilu
Nova studija objavljena u medicinskom časopisu Physiology and Behaviour otkriva da je čak i blaga dehidracija jednaka vožnji u pijanom stanju, kad je broj grešaka vozača u pitanju.  Istraživači sa Univerziteta Lafboro izvršili su niz testova tokom dva dana na muškarcima vozačima, koristeći simulator za vožnju u laboratorijskim uslovima. Tokom testa normalne hidracije došlo je do 47 incidenata u vožnji, ali kada su muškarci bili dehidrirani, taj broj se više nego udvostručio: vozači su napravili čak i 101 grešku – koliko bi se moglo očekivati od nekoga ko vozi pod uticajem droge ili alkohola. Među incidente su spadali krivudanje po putu, kasno kočenje i doticanje ili prelaženje preko neravnih površina ili saobraćajne trake.

 

 

Ron Mon (ron maughan), profesor sportske i rekreativne ishrane na Univerzitetu Lafboro i predsednik savetodavnog odbora za nauku Evropskog instituta za hidraciju, koji je vodio ovu studiju, kaže da ,,svi osuđujemo vožnju u pijanom stanju, ali obično ne razmišljamo o posledicama drugih stvari koje utiču na naše vozačke sposobnosti, a jedna od njih je neunošenje tečnosti i dehidracija.

 

,,Nema sumnje da vožnja pod uticajem alkohola ili droge povećava rizik od saobraćajnih nezgoda, ali naši rezultati naglašavaju da se opasnost od nedovoljnog unošenja tečnosti ne prepoznaje i govore da vozače treba podsticati da budu pravilno hidrirani.’’

,,Sa praktičnog aspekta, ustanovili smo da je nivo grešaka vozača sličan onom kod osoba sa 0,08 odsto alkohola u krvi, koliko trenutno iznosi zakonska granica u Velikoj Britaniji. Drugim rečima, vozači koji nisu pravilno hidrirani čine isti broj grešaka kao oni koji su prekoračili dozvoljenu granicu alkohola u krvi.’’  S obzirom da je greška vozača uzrok 68 odsto svih sudara u Velikoj Britaniji, Evropski institut za hidraciju, koji je finansirao ovo istraživanje, apeluje na vozače da budu obazrivi i vode računa da budu pravilno hidrirani pre polaska na put, posebno tokom toplijih letnjih meseci. Nivo dehidracije izazvan u ovom istraživanju je bio blag i može lako da se poistoveti sa stanjem osoba sa ograničenim pristupom tečnosti tokom napornog radnog dana.

Džejn Holdsvort (Jane Holdsworth), direktorka Evropskog instituta za hidraciju (EHI), kaže da ,,dokazi iz prakse pokazuju da mnogi vozači izbegavaju da piju tokom dugih putovanja kako bi se što ređe zaustavljali zbog odlaska u toalet, a mi znamo da čak i blaga dehidracija izaziva simptome kao što su glavobolja, umor i letargija. Greška vozača je daleko najčešći uzrok saobraćajnih nesreća na putevima i EHI je želeo da proveri da li blaga dehidracija ima uticaja na učestalost uobičajenih grešaka u vožnji.’’


Ime i prezime
Komentar