Kia XCeed - novi urbani krosover

28. Jun 2019

Kia XCeed-  Kia XCeed

 

Kia će na jesen, kada krene prodaja XCeeda, da nudi najviše izbora u segmentu C - hečbek Ceed, karavan Ceed Sportswagon, shooting brake ProCeed, krosover XCeed. Po predviđanjima će 5-vratni hatchback Ceed i dalje da bude najprodavanija verzija, dok bi XCeed trebalo da zauzme mesto br. 2.

 

XCeed neće biti konkurencija ostalim modelima marke, jer je namenjen drugačijem profilu kupaca i pruža nešto drugo u odnosu na postojeće modele u ponudi Kije.

 

Konstantnim rastom na različitim područjima Kia, koju vode ljudi kao što su Peter Šrejer, Gregori Gijom i Albert Birman, i dalje će da se razvija kao mlad, moderan, sportski, kvalitetu privržen brend, koji nudi veliki izbor privlačnih, vrhunski dizajniranih modela.

 

Uprkos svojoj bogatoj ponudi i tradiciji izrade sportskih terenaca, koja traje od daleke 1994. godine, Kia nije brend krosovera, nego brend koji pored ostalih ostalih modela vrhunskog kvaliteta proizvodi i veoma dobre krosovere i sportske terence.

 

Kia XCeed je novi urbani krosover koji kombinuje praktičnost sportskog terenca sa sportskim karakterom i upravljivošću hečbeka. Novi krosover, koji je sportska alternativa tradicionalnim sportskim terencima, nudi uporediv nivo prostranosti, namenjene putnicima i prtljagu.

 

Kia XCeed svojom upravljivošću, udobnošću i predvidljivom vožnjom zabavlja vozače, dok istovremeno zbog višeg položaja sedenja omogućava bolji pregled događanja na putu od običnih hečbek modela.

 

Novi model iz porodice Ceed donosi snažne turbo motore, koji mogu da se pohvale svojom efikasnošću.

 

Emilio Herera, izvršni direktor Kia Motors Europe, rekao je: “Kia XCeed namenjen je rastućem segmentu automobila, koji nude više emocija i dinamičnosti od sportskih terenaca, kako po pitanju izgleda automobila tako i po pitanju načina vožnje. Ujedno kupci ne žele da se odreknu praktičnosti koju pružaju veći automobili. Naš novi krosover sa prepoznatljivim i modernim dizajnom, upakovanim oko prostrane, svestrane karoserije zadovoljava te potrebe. Kia XCeed, koji spaja najbolje iz sveta hečbekova i sportskih terenaca, nudi evropskim kupcima nešto osvežavajuće i drugačije.”

 

Herera je još dodao: “Ovaj najnoviji adut iz Kijine ponude vozi porodicu Ceed u novom, odvažnom pravcu koji pokazuje obim Kijine mašte i ambicija u segmentu kompaktnih porodičnih automobila. C segment je drugi najveći segment na evropskom tržištu automobila, koji će zahvaljujući širenju ponude varijanti karoserija dobiti na značaju u dolazećim godinama. Ceedova bogatija ponuda sada kupcima nudi više izbora od bilo kojeg konkurenta u ovom segmentu.”

 

Proizvodnja urbanog krosovera Kia XCeed odvija se u Kijinoj evropskoj fabrici u slovačkom gradu Žilina, gde se proizvode i 5-vratni Ceed, karavan Ceed Sportswagon i „shooting brake“ ProCeed. Prodaja najnovijeg člana porodice Ceed u Evropi kreće na jesen, a kao i ostale Kije i XCeed kupcima će standardno da pruža 7-godišnju garanciju, koja važi do 150.000 pređenih kilometara (prve tri godine bez ograničenja kilometraže).

 

Kia XCeedKia XCeed

 

Stilski, izražajan i savremenog dizajna, novi Kia XCeed predstavlja sportsku alternativu tradicionalnim sportskim terencima. Kia XCeed, proizvod Kijinog evropskog dizajnerskog centra u Frankfurtu, nastao je pod vođstvom Gregorija Gijoma, podpredsednika dizajna u Kia Motors Europe.

 

Novi Kia XCeed je više emocionalan i dinamičan od konkurencije, a osim toga nudi i nešto drugo nego ostali modeli iz porodice Ceed. Jedini deo karoserije, koji je preuzet od 5-vratnog hečbeka su prednja vrata.

 

Iz profila je primetan relativno dug poklopac motora, koji se proteže do A stuba iza prednjih točkova, što automobilu daje sportsku, prema nazad zategnutu siluetu. Dok je međuosovinsko rastojanje isto kao kod svih varijanti Ceeda (2.650 mm), prednji i zadnji prepusti XCeeda duži su u odnosu na hečbek - napred za 25 mm (905 mm), a pozadi za 60 mm (840 mm).

 

Ravna linija zadnjeg kraja i ivica prtljažnih vrata postavljeno 60 mm više nego kod hečbek varijante naglašavaju dinamičan oblik zadnjeg kraja krosovera. Kia XCeed može da bude opremljen sa 16 ili 18-inčnim aluminijimskim naplatcima i preumaticima dimenzija 205/60 R16 ili 235/45 R18.

 

Prednji i zadnji kraj automobila predstavljaju i udaljavanje od ‘lica’ porodice Ceed, čime se Kia XCeed razlikuje od svojih rođaka. Širinom od 1.826 mm (26 mm širi od 5-vratnog Ceeda), krosover predstavlja se sa više samopouzdanja, sa izrazitijom maskom i većim otvorom za protok vazduha. Svetla su novodizajnirana, sa Ceedovim karakterističnim LED svetlima u obliku kocki leda, nad kojima je pokazivač pravca koji se proteže preko blatobrana.

 

Pozadi preovladavaju prepoznatljiva tanka high-tech LED svetla, koja iz nekih uglova izgledaju kao da se protežu do ramena. Izrazito zaobljene linije, koje se protežu vodoravno po vratima prtljažnika i zadnjem braniku daju automobilu širi, stabilniji stav.

 

Oblik karoserije i visina automobila predstavljaju jednako robustan izgled, koji privlači kupce ostalih sportskih terenaca iz Kijine ponude. XCeedov klirens iznosi 174 mm (sa 16-inčnim naplatcima) i 184 mm (sa 18-inčnim naplatcima), što je do 42 mm više u odnosu na 5-vratnog Ceeda. Obimni blatobrani, bočne obloge i krovni nosači srebrne boje vizuelno stvaraju čvršći, SUV izgled, a taj osećaj dodatno upotpunjuju metalne lajsne na zadnjem braniku.

 

Novi model pružaće kupcima izbor među 12 boja karoserije, a nova jarko žuta boja (Quantum Yellow) namenjena je isključivo XCeedu i neće biti na raspolaganju kod ostalih varijanti Ceeda.

U unutrašnjosti Kia XCeed preuzeće izgled kabine od ostalih Ceedova, sa centralnom konzolom blago okrenutom prema vozaču. Nižim položajem bokova nego kod višeg Sportagea i višim klirensom u odnosu na 5-vratnu verziju, Kia XCeed nudi vozačima sportskiji položaj sedenja, što im omogućava bolji pregled puta ispred sebe. 

 

‘Plutajući’ ekran osetljiv na dodir sa infotainment sistemom ističe se na armaturnoj ploči, dok niže postavljena instrument tabla nudi puno prekidača, tastera i brojača namenjenih upravljanju jačinom zvuka, grejanjem i hlađenjem. Ergonomski prekidači napravljeni su kako bi vozačima omogućavali brzu promenu ambijenta u kabini bez odmicanja pogleda sa puta duže nego što je to potrebno.

 

Unutrašnjost je obrađena savremenim, na dodir mekšim materijalima, sa armaturnom pločom od satena, koji donosi prefinjen ambijent. Kupci kod presvlaka mogu da biraju između platna i veštačke ili prave kože.

 

Kia XCeed dobio je novi žuti paket unutrašnjosti, sa crnim presvlakama, koji je prava suprotnost jarko žutim šavovima na vratima, sedištima i sjajnim crnim i žutim umecima po čitavoj kabini.

 

Kia XCeed pokreću živahni turbo motori koji kupcima nude dosta izbora koji će da zadovolje različite želje i potrebe vozača.

 

Raspoloživa su tri turbo motora (T-GDi). Trocilindarski 1.0 T-GDi razvija 120 KS i obrtni moment od 172 Nm, dok četverocilindarski 1.4 T-GDi razvija 140 KS i ima obrtni moment od 242 Nm. Najsnažniji motor u XCeedovoj ponudi je 1,6-litarski T-GDi motor koji može da se nađe samo u verzijama Ceed GT i ProCeed GT. Maksimalnom snagom od 204 KS i obrtnim momentom od 265 Nm ovaj snažni 1.6 T-GDi odlično se slaže sa performansama automobila u različitim uslovima vožnje.

 

Kia XCeed je raspoloživ i sa dva motora Smartstream. Radi se o najčistijem dizel motoru koji je Kia ikada napravila, a ujedno je i najštedljiviji u ponudi ovog modela. Smartstream 1,6-litarski motor nudiće se u dve varijante – sa 115 KS i 136 KS. 

 

Sa izuzetkom 1.0 T-GDI svi motori mogu snagu da prenose na prednji par točkova preko 6-stepenog ručnog ili 7-stepenog automatskog menjača sa dve spojnice. Motor 1.0 dolazi samo sa 6-stepenim ručnim menjačem. Sistem start/stop (ISG) deo je standardne opreme kod svih verzija opreme i motora.

 

Ekološki prihvatjiviji motori sa niskim emisijama, kao npr. blagi hibrid (48V) i plug-in hibrid biće raspoloživi kod XCeeda i ostalih modela u Kijinoj gami početkom 2020. godine.


Ime i prezime
Komentar