Alijansa Renault-Nissan prodala 250.000 električnih automobila

26. Jun 2015

Carlos Ghosn, predsednik i izvršni direktor Renault-Nissan Alliance
Alijansa Renault-Nissan, svetski lider u mobilnosti bez emisija, prodala je svoj 250.000-ti električni automobil: beli Renault ZOE koji je kupio francuski inženjer.

Alijansa je taj istorijski uspeh ostvarila početkom juna, četiri i po godine nakon početka prodaje Nissana LEAF, prvog serijskog automobila na svetu bez emisija - bez CO2 emisija i drugih atmosferskih zagađivača u vožnji po homologacionom ciklusu (NEDC).  Alijansa danas proizvodi oko polovine električnih automobila na svetu. Nissan LEAF ostaje najprodavaniji električni automobil svih vremena, s više od 180.000 prodatih primeraka.

Od januara do maja Alijansa je prodala oko 31.700 električnih automobila – gotovo 15 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

„Potražnja za našim električnim automobilima nastavlja da raste pre svega zahvaljujući državnim podsticajima i sve opsežnijoj infrastrukturi za punjenje”, izjavio je Carlos Ghosn, predsednik i izvršni direktor Renault-Nissan Alliance. Potražnju podstiče i pozitivno iskustvo naših kupaca. Ti automobili izazivaju izuzetno veliko zadovoljstvo među našim kupcima širom sveta.”

Vlasnik jubilarnog modela je Yves Nivelle, inženjer informatike iz Bordeauxa koji je svoj dizel automobil star 21 godinu dao uz doplatu za mali gradski automobil Renault ZOE. Nivelle je svoj električni automobil kupio nakon što je francuska vlada u aprilu vlasnicima starih dizel automobila ponudila podršku od 10.000 evra za zamenu novim automobilima.

“Vladina podrška bila je važan faktor u mojoj odluci za kupovinu električnog automobila”, rekao je Nivelle. “Ali moram da istaknem da sam već tokom prve vožnje bio siguran da sam učinio pravu stvar. Uistinu je pravo uživanje voziti ga i odlično se osećam jer sam učinio dobro za okolinu.”

Alijansa nudi sveobuhvatnu paletu od šest potpuno električnih automobila, Renault je evropski lider. Sa šest modela u saobraćaju Alijansa Renault-Nissan jedina je automobilska grupa na svetu sa sveobuhvatnom paletom potpuno električnih automobila. Osim modela LEAF, Nissan takođe nudi kombi e-NV200 koji se u Evropi i Japanu prodaje od prošle godine. Osim ZOE, Renault takođe prodaje dostavno vozilo Renault Kangoo Z.E, limuzinu SM3 Z.E. i Twizy, gradski dvosed.

Japanski Nissan sa sedištem u Yokohami od decembra 2010. godine, kad je u salone stigao Nissan LEAF, širom sveta prodao je 185.000 električnih automobila. LEAF je osvojio brojne važne nagrade, među kojima i nagrade za Svetski automobil godine 2011., Evropski automobil godine 2011. i Japanski automobil godine 2011./2012. LEAF se prodaje u 46 zemalja. Najveću prodaju postiže u SAD gde je od predstavljanja prodato oko 80.000 automobila, u Japanu je prodato oko 53.500 primeraka, a u Evropi oko 41.500. 

Renault, sa sedištem u francuskom Boulogne-Billancourtu, širom sveta od početka prodaje svog prvog električnog modela Kangoo Z.E. u oktobru 2011. godine prodao je oko 65.000 primeraka. Kangoo Z.E. bio je proglašen Međunarodnim kombijem godine 2012.

Renault je u poslednja dva meseca lider po prodaji električnih automobila u Evropi s tržišnim udelom od 26 odsto. Najbolja tržišta su Francuska, Velika Britanija, Nemačka i Norveška. U Francuskoj, gde je ZOE najpopularniji električni automobil, osvojio je gotovo polovinu tržišta jer vladin ekološki podsticaj omogućava vozačima da ZOE s akumulatorom uzmu na leasing u iznosu od 99 evra mesečno.

Renault-Nissan Alliance nedavno je izabrana za službenog dobavljača putničkih automobila na klimatskoj konferenciji COP21 Ujedinjenih nacija koja će se od 30. novembra do 11. decembra ove godine održati u Parizu. Alijansa će godišnjoj konferenciji staviti na raspolaganje flotu od 200 električnih automobila za prevoz putnika na tom važnom događaju.


Ime i prezime
Komentar