Aston Martin Valkirie

18. Feb 2020

Aston Martin ValkyreAston Martin Valkyre


Partnerstvo između Red Bull Formula 1 tima i njihovog sponzora Aston Martina donelo je neverovatan rezultat - hiper-automobil Aston Martin Valkirie pogonjen snagom od preko 1.000 "konja".

U klubu u kojem su Porsche 918 Spider, Ferrari Laferrari, Mercedes Project 1 i McLaren P1 sada je i Aston Martin Valkirie.

Hibridni pogonski sklop ovaj hiper sportski automobil dovodi do granice mogućeg. Sastoji se od najmoćnijeg atmosferskog motora na svetu, Aston Martinovog 12-cilindarskog agregata zapremine 6.5-litara koji razvija maksimalnu snagu od 740 kilovata odnosno 1.000 KS. Izuzetan motor rotira do frapantnih 11.200 obrtaja u minuti. Drugi deo hibridnog sklopa je elektromotor snage 118 kilovata čiji je obrtni moment 280 Nm.

Aston Martin doveo je Red Bull-ove pilote F1 Maxa Verstappena i Alexa Albona na prvu probnu vožnju Valkirie na stazi Silverstone.

Aston Martin dao je svakom vozaču F1 malo vremena za volanom Valkirie VP1, prvog prototipa za verifikaciju koji je debitovao na prošlogodišnjoj Velikoj nagradi Britanije.


Verstappen i Albon pružili su svoje dragocene povratne informacije Chrisu Goodvinu iz Aston Martina i inženjerskim timovima Aston Martina i Red Bulla koji trenutno razvijaju hiper automobil Valkirie.

"Naravno da je još uvek u fazi razvoja, ali već možete da osetite tempo, koji je u poređenju sa normalnim automobilom ... prilično drugačiji", rekao je Max Verstappen. „Aston Martin Valkirie i njegovi nivoi snage su neverovatni i izgleda super agresivno. Bilo je jako zabavno."

„Svakako, u poređenju sa automobilom F1, nedostaje vam jasna sila, ali i dalje osećate GS u uglovima i on definitivno reaguje bliže F1 automobilu nego običnom drumskom automobilu. Prilično je poseban.“, dodao je Alex Albon.

Aston Martin planira da napravi ukupno osam prototipova za verifikaciju Valkirie, pri čemu će svaki da bude podvrgnut nizu programa intenzivnih testiranja pre nego što u drugoj polovini godine započnu prve isporuke kupcima.


Ime i prezime
Komentar