Kanadski biznismen spasava Aston Martin

03. Apr 2020

Lawrence Stroll
Lawrence Sheldon Strulovitch (1959.), poznatiji kao Lawrence Stroll је kanadski biznismen čije je bogatstvo prema Forbsu, u februaru ove godine iznosilo 2,6 milijardi dolara. Ima veliku kolekciju automobila koja se uglavnom sastoji od Ferrarija, od Ferrarija 250 GTO do najnovijeg LaFerrarija. Poseduje i druge automobile poput McLarena i Forda GT. Takođe je vlasnik koncerna Ferrari u Quebecu i kružne trkačke staze Circuit Mont-Tremblant u planinama Laurentian blizu ovog kanadskog grada. Suvlasnik je Racing Point F1 tima.

U avgustu 2018. godine Stroll je vodio konzorcijum investitora koji su kupili tim Force India F1, 31. januara 2020. objavljeno je da je vodio konzorcijum da uloži 182 miliona funti u Aston Martin u zamenu za 16,7% udela u kompaniji. Tim Racing Point (ranije Force India) od 2021. godine biće proglašen za Aston Martin.

Kako se priča o Aston Martinu i njegovom finansijskom zdravlju skoro svakodnevno menja, ponovo se kao spasitelj pojavljuje kanadski milijarder Lawrence Stroll.

Akcionari Aston Martina nedavno su prihvatili finansijsku investiciju konzorcijuma Yew Tree kojom upravlja kanadski milijarder Lavrence Stroll. On će sa drugim investitorima da uloži ukupno 536 miliona funti u Aston Martin. Tim novcem Britanci će da postave proizvodnju svog prvog sportskog  terenca DBX. Od uspeha DBX-a, kažu stručnjaci, zavisi budućnost Aston Martina. Za njega tvrde da ima potencijal da postane daleko najprodavaniji model ovog britanskog proizvođača, ali oni takođe kažu da ako on ne ode (dovoljno dobro) u novac, onda se verovatno Aston Martinu ne piše dobro.

Uprkos prividnoj stabilnoj finansijskoj poziciji kompanije, Stroll je već potvrdio da će Aston Martin sledeće sezone ući u finansijski zahtevnu trku Formule 1. Detalji oko ulaska Aston Martina u Formulu 1 još uvek nisu poznati, ali poznavaoci zaključuju da će Stroll da iskoristi priliku i da će preimenovati svoj postojeći tim F1 Racing Point u Aston Martin.

Uprkos izvanrednim planovima Lawrenca Strolla i Aston Martina kao brenda i ogromnog finansijskog doprinosa, Financial Times izveštava da su Britanci pozajmili oko sto miliona dolara. Razlog za zaduživanje je obezbeđivanje finansija za redovno poslovanje i realizacija investicionih planova kompanije u narednih 12 meseci.

Kompanija smatra da nemaju dovoljno obrtnih sredstava da izvrše poslovne planove usvojene krajem februara tokom narednih 12 meseci. Aston Martin je takođe dodao da pandemija virusa Covid-19 i činjenica da je njihova fabrika trenutno zatvorena zbog bezbednosti zaposlenih dodatno doprinosi ogromnoj neizvesnosti. Zbog poslednjeg, 13. marta, otprilike 14 dana nakon usvajanja prvog poslovnog plana, malo su revidirali svoje planove za sledećih 12 meseci, uključujući, između ostalog, pomenuto dodatno finansiranje putem kredita.


Ime i prezime
Komentar