Autonomne Kije od 2022. godine

04. Oct 2019

Ugovor o partnerstvu kompanija Kia i Aptiv

Koncern Hyundai Motor Group (HMG), koji čine Hyundai, Kia i Hyundai Mobis, koji je dobavljač delova za prvu ugradnju u vozila Hyundai i Kia, i kompanija Aptiv objavili su osnivanje zajedničke kompanije (joint venture) za razvoj autonomne vožnje. Ovo partnerstvo udružuje jednog od najvećih proizvođača automobila na svetu i jednu od najinovativnijih kompanija u oblasti automobilskih tehnologija.

 

Preduzeće u zajedničkom vlasništvu razvijaće sisteme 4. i 5. stepena autonomne vožnje, namenjene komercijalnoj upotrebi. Unaprediće dosadašnji rad u oblasti dizajna, razvoja i komercijalne upotrebe 4. i 5. stepena autonomne vožnje i na taj način ojačaće vodeći položaj partnera u globalnom ekosistemu autonomne vožnje. 

 

U preduzeću počinju testiranja sistema bez vozača iduće godine, dok će 2022. godine biti raspoloživa platforma za autonomnu vožnju – spremna za masovnu proizvodnju – koja će da bude na raspolaganju ponuđačima robotizovanih taksija, upravljačima flote i proizvođačima automobila.

 

Prema dogovoru partneri će imati po pola vlasničkog udela, a ulaganja u preduzeće su procenjena na ukupno četiri milijarde američkih dolara. Aptiv će da uloži svoju tehnologiju autonomne vožnje, intelektualno vlasništvo i oko 700 zaposlenih, koji će da budu fokusirani na razvoj različitih rešenja iz oblasti autonomne vožnje. Koncern Hyundai Motor Group, koji čine Hyundai Motor, Kia Motors i Hyundai Mobis, uložiće 1,6 milijardi dolara u novcu, a preostalih 400 miliona u različitim uslugama, istraživanjima i razvoju, kao i pristupu intelektualnom vlasništvu. Ova investicija predstavlja najveće finansijsko ulaganje koncerna Hyundai Motor Group izvan Južne Koreje.

 

Partnerstvo jača zajedničku viziju grupacije Hyundai-Kia i Aptiva kako bi nastala bezbednija, ekološki prihvatljivija, povezanija i pristupačnija mobilnost, kao i komercijalna upotreba najefikasnijih i najbezbednijih autonomnih vozila. Koncern ima u toj oblasti bogato iskustvo na vozilima Hyundai, Kia i Genesis, koji imaju dugu tradiciju i široku ponudu ekološki prihvatljivijih vozila – električna vozila (EV), hibridno-električna (HEV), plug-in hibridna (PHEV) i vozila na gorivne ćelije (FCEV). 

 

“Novo preduzeće označava početak putovanja sa Aptivom ka zajedničkom cilju, a to je komercijalna upotreba autonomne vožnje,” rekao je Euisun Čung, izvršni potpredsednik  Hyundai Motor Group. “Zajedničkim snagama stvorićemo neprocenjivu sinergiju i dobiti  lidera u oblasti autonomne vožnje.”

 

“Partnerstvo će osnažiti snagu Aptiva u razvoju naprednih sistema asistencije vozaču, rešenja povezivosti, kao i konstrukcije pametnih vozila,” rekao je o zajedničkom preduzeću Kevin Kark, predsednik i izvršni direktor Aptiva. “Najnovije tehnologije i znanje iz R&D oblasti tandema Hyundai-Kia čine ga idealnim partnerom u razvoju platforme za masovna autonomna vozila.”

 

Novo preduzeće, čije će sedište da bude u Bostonu, vodiće Karl Lagnema, predsednik Aptivovog odeljenja za autonomnu mobilnost. Preduzeće će imati tehnološke centre u SAD i Aziji, a oba partnera imaće isti broj direktora.

 

Preduzeće će u Južnoj Koreji imati glavni tehnološki centar, bazu za prerade vozila i testiranje platforme za autonomnu mobilnost. Može da se očekuje da će koncern HMG, koji je izuzetno moćan na domaćem južnokorejskom tržištu, koje je kao prvo na svetu dobilo 5G mobilnu infrastrukturu, dati dodatni elan razvojnim naporima novonastalog preduzeća i napraviti »kvantni iskorak«.

 

Koncern HMG većinu prihoda ostvaruje zahvaljujući automobilima, čeliku i gradnji, a njegov portfelj uključuje i druga područja poslovanja, kao što su logistika, finansije, informacione tehnologije i usluge. Od ključnog značaja za delovanje i globalnu prepoznatljivost južnokorejskog giganta, koji širom sveta zapošljava oko 250.000 ljudi, najzaslužniji su Hyundai Motor i Kia Motors, kao i Hyundai Mobis, koji je zadužen za prvu ugradnju i originalne rezervne delove za pomenute marke automobila.

 

Testiranje autonomnih vozila koncern je započeo je 2015. godine u američkoj saveznoj državi Nevada. Tokom sajma zabavne elektronike CES 2017. godine modelom Ioniq javnosti su predstavili dostignuća u oblasti delovanja samovoznih tehnologija u urbanoj sredini. Na autoputu 2018. godine uspešno je predstavljen 4. stepen autonomne vožnje kada je pet vozila Nexo, koje pokreću gorivne ćelije, bez pomoći vozača prešlo razdaljinu od 190 kilometara od Seula do olimpijskog Pjongčanga. 

 

Aptiv je globalna tehnološka kompanija, lider u oblasti naprednih mobilnih rešenja koja uključuju sisteme prepoznavanja, programske algoritme, platforme za računanje, kao i distribuciju podataka i snage. Inženjeri Aptiva zaslužni su za prvu automatsku vožnju od San Franciska do Njujorka 2015. godine (5.472 km), koja je ujedno bila i prva komercijalna upotreba autonomnih vozila na svetu.

 

Aptiv na različitim kontinentima ima više od 100 autonomnih vozila, a između ostalog u Las Vegasu ima najveću komercijalnu flotu autonomnih vozila. Do danas je preduzeće obavilo više od 70.000 plaćenih autonomnih vožnji na više od 2.700 km razdaljine, a pritom može da se pohvali odličnom ocenom zadovoljstva korisnika - 4,95 od maksimalnih 5.

 

Transakcija, koja je predviđena za proleće 2020. godine, trenutno čeka na odobrenje američkog regulatora.


Ime i prezime
Komentar