Ban Ki Mun pozdravio dogovor o klimatskim promenama

16. Dec 2014

Ban Ki Mun
Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozdravio je globalni dogovor o klimatskim promenama i pozvao sve zemlje da se posvete pregovorima koji će biti održani iduće godine u Parizu, kada bi nacrt trebalo da bude pretočen u sporazum.


Generalni sekretar pozdravlja ishod konferencije UN o klimatskim promenama, navedeno je u saopštenju UN u kojem stoji da je Ban ocenio da današnji zaključci otvaraju put za usvajanje univerzalnog i smislenog sporazuma 2015. godine, prenela je agencija AFP.

Generalni sekretar UN pozvao je sve zemlje, a posebno velike ekonomske sile da usaglase svoje ambiciozne nacionalne obaveze uoči zasedanja u Parizu.

Članice UN usvojile su rano jutros, posle maratonskih razgovora u Limi, nacrt sporazuma koji bi trebalo da posluži kao osnova za globalni sporazum u Parizu, a kojim bi se umanjio štetan efekat klimatskih promena.

"Dokument je odobren", saopštio je peruanski ministar za životnu sredinu Manuel Pulgar-Vidal kasno noćas, što je naišlo na uzvike odobravanja delegata. Godišnja runda razgovora u sklopu Okvirne konvencije UN o klimatskim promenama trebalo je da se završi u petak uveče, posle 12 dana. Umesto toga, sastanak je produžen za 32 sata, što je neuobičajno dugo za sastanke, poznate po razmimoilaženjima u stavovima.

Sporazum nazvan Poziv za klimatsku akciju Lime postavlja osnov za najambiciozniji projekat u istoriji zaštite životne sredine.
Na samitu u Parizu, koji je zakazan za decembar sledeće godine, treba da se postigne novi globalni sporazum koji bi zamenio Protokol iz Kjota, koji je istekao 31. decembra 2012.

Novi sporazum koji treba da stupi na snagu 2020, okupio bi sve države pod jednim zajedničkim ciljem - smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, čime bi se smanjilo globalno zagrevanje na 2 stepena Celzijusa. Time bi se izbegle potencijalno katastrofalne posledice po klimatski sistem na Zemlji do 2050. godine. Sporazum iz Lime bio je, međutim, posledica kompromisa kako bi se premostile razlike između bogatih i siromašnih država. Zbog protivljenja Kine, iz dokumenta su izbačeni zahtevi za oštrijom kontrolom, kako bi se videlo da li će, zajedno, sve države ostvariti zacrtani cilj.

Ministar spoljnih poslova Francuske Loran Fabijus, koji će predsedavati skupom u Parizu, izjavio je da je sporazum u Limi prizvao sećanja na samit UN o klimi u Kopenhagenu 2009, čiji je cilj takođe bio značajan klimatski sporazum, a koji se završio praktično fijaskom.

"Duh Kopenhagena bledi, nada za uspeh u Parizu se približava", rekao je Fabijus. "Rezultati u Limi su prosečni, ali to nije iznanađenje", rekao je Sebastijan Blavije iz Grinpisa Francuske. Odluke "predstavljaju minimum" neophodan da se proces preseli u Pariz, saopštila je američka grupa za monitoring UCS. U srcu podela bio je višegodišnji spor oko podele odgovornosti oko smanjenja emisije ugljendioksida između bogatih država i država u razvoju. Države u razvoju smatraju da Zapad treba da nosi veći teret, jer su zbog materijalne dobiti ostvarene procesom industrijalizacije.

Bogate države sa druge strane upiru prstom u divove u razvoju poput Kine i Indije koje sagorevaju ugalj kako bi podstakle svoj ubrzani razvoj. Naučnici tvrde da prema sadašnjim trendovima emisije gasova sa efektom staklene bašte, svetu preti zagrevanje od 4 stepena i više, što će dovesti do više poplava, suša, porasta nivoa mora, širenja bolesti i sukoba oko resursa.
Tanjug


Ime i prezime
Komentar