Bezbednost za sve

23. Nov 2017

Nedeljković, Rebić, Belin i Guillaume
Projekat “Bezbednost za sve” je obrazovni program pokrenut još 2000. godine od strane centrale Renault u Parizu i do sada je njime obuhvaćeno nekoliko miliona dece širom sveta.

Program je do sada realizovan u Francuskoj, Poljskoj, Sloveniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Portugaliji, Turskoj, Brazilu, Argentini i Kolumbiji. Namenjen deci i tinejdžerima, a ujedno predstavlja najveću kampanju o podizanju svesti kod mladih o bezbednosti na putevima organizovanu od strane nekog proizvođača automobila. Ove godine se na inicijativu Renault Nissan Srbija i naša zemlja priključuje se ovom globalnom projektu. Tim povodom u beogradskom Medija centru održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili Milan Belin, generalni direktor Renault Nissan Srbija, Vesna Nedeljković, pomoćnik Ministra prosvete za osnovno i srednje obrazovanje, Vladimir Rebić, direktor policije i Anne Guillaume, ekspert lider za bezbednost u saobraćaju u centrali Renault u Parizu.

Juče je u Medija centru predstavljen program „Bezbednost za sve“ koji ima za cilj obrazovanje učenika osnovnih škola na temu bezbednog ponašanja u saobraćaju. Program će da se sprovodi tokom decembra 2017. godine i njime će da bude obuhvaćeno oko 21.000 učenika trećeg razreda osnovne škole u 57 odabranih opština širom Srbije. Kriterijum za izbor opština bio je zvanični podatak Agencije za bezbednost saobraćaja o javnom riziku stradanja i akcenat je stavljen na najugroženija područja, među kojima se prema indeksu stradanja dece u saobraćaju ističu Lapovo, Kuršumlija, Ljig, Žitorađa, Doljevac, Srbobran i dr.

Projekat „Bezbednost za sve“ sprovodi se u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kompanijom Transfera d.o.o., a pod pokroviteljstvom kompanije Renault Nissan Srbija.

Na konferenciji za novinare predstavljen je proces od ideje da Renault Nissan Srbija kao društveno odgovorna kompanija doprinese povećanju svesti kod dece kada je bezbednost saobraćaja u pitanju do same realizacije projekta. U ovu svrhu je kompanija Renault Nissan Srbija  pripremila i odštampala skoro tonu edukativnih materijala koji su u saradnji sa kompanijom Transfera distribuirani do odabranih opština po Srbiji prešavši tom prilikom oko 2.500 km. Ministarstvo unutrašnjih poslova mnogo je pomoglo da materijali budu usaglašeni sa propisima Republike Srbije, a njihova važna uloga ogleda se i u tome što će edukaciju u školama da obave upravo policajci.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dalo je saglasnost da se edukacija obavi za vreme jednog časa u okviru redovnog nastavnog programa.

Ovaj međunarodni vaspitno-edukativni program Renault sprovodi u dvadeset zemalja u svetu, kao podršku globalnom projektu UN „Dekada akcije za bezbednost na putevima 2011.–2020.godine“. Program je namenjen podsticanju najmlađih, a time i najranjivijih, učesnika u saobraćaju na bezbedno ponašanje na ulicama, a sastoji se od dve tematske oblasti: bezbednost u saobraćaju i održiva mobilnost. Program se sprovodi kroz pedagoške materijale u obliku plakata, radnih listova i testova za učenike kao i materijala za učitelje pomoću kojih se učenicima približavaju situacije u kojima posmatraju i preispituju svet koji ih okružuje i nude saveti kako da se u njemu bezbedno kreću i ponašaju.

Za kompaniju Renault Nissan Srbija ovo predstavlja početak i planiran je kontinuirani rad na projektima bezbednosti dece u saobraćaju, a obezbeđena su i sredstva za nastavak projekta u školskoj 2018/2019. godini.


Ime i prezime
Komentar